Александър Велев: В опита за преврат в Турция пръст имат службите

  • 17 юли 2016 08:51

  • 3934
  • 1
Александър Велев: В опита за преврат в Турция пръст имат службите
©

Много е трудно да се каже, че в този опит за преврат е замесен само президента Реджеп Ердоган. Пръст имат и службите. Това каза бившият ни консул в Истанбул Александър Велев в предаването "Тази събота и неделя" по БТВ.

Той посочи, че в Турция армията винаги е играла ролята на пазител на светската власт. „Този преврат не успя, тъй като след прочистването на армията силите им бяха отслабени. Само отделни части от армията са участвали в него. Те изглежда са надценили възможностите си. Хората не бяха привлечени на тяхна страна. Ердоган успя да мобилизира привържениците си и те да излязат на улицата“.

„Това което видяхме показа, че в ХХI век трудно се прави преврат. Повечето световни лидери подкрепят Ердоган и са срещу подобно вземане на властта в страната. Да не забравяме, че той е на власт с вота на хората. Оттук нататък трябва да се внимава с компромисите, които се правят с Турция, както и със защитата на човешките права. Това ще помогне на Ердоган да превърне Турция в една президентска република, но това е в разрез с това, което търси Европа. След този опит за преврат и действията на Ердоган посоката на действие ще е различно. Като стратегически партньор на НАТО е важно Турция да е спокойна. Ако в страната се тръгне към един авторитарен режим, Европа ще трябва да се намеси“, категоричен е дипломатът.

Според Велев Ердоган увладява армията, а не я отслабва. „В същото време тя води непрекъснати битки с кюрдите и това поражда недоволство. От висшите генерали участват много малко. Те не са преценили, че не цялата армия ще ги подкрепи. Повечето от войниците не са знаели какво става и са мислели, че са на учение“.

„Невъзможно е да изкараш хората по улиците, за да те защитят, но той го направи, това беше добър ход. Срещу невъоръжени хора много трудно може да се стреля“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.18 | 13:30

1
Плювньо и Ердогад ...сигурно са полудели !Лек за тия двамата .няма !Както и за баба Меркел и Оланд!За черната маймуна да не говорим !

Добави коментар

Водещи новини