Ангел Найденов: Няма убедителни аргументи за връщане на казармата

  • 07 юли 2016 14:42

  • 2144
  • 2
Ангел Найденов: Няма убедителни аргументи за връщане на казармата
© Булфото

Бившият министър на отбраната и настоящ депутат от "БСП лява България" Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен не вижда достатъчно убедителни доказателства за необходимостта от връщане на задължителната наборна военна служба. Това коментира Найденов за БТА по повод предложените от Патриотичния фронт законови промени за връщане на задължителната казарма.

Като човек, който е следил процесите преди и след отмяната на задължителната военна служба, няма да подкрепя това предложение, каза бившият военен министър. За шест месеца няма как да се подготви един войник и да се сглобят бойните подразделения, смята той. Според Найденов с подобно предложение по-скоро се прави опит да се компенсира отсъствието на държавата в други сфери, да се компенсират дефицити като например недостатъчно образование, недобра дисциплина, липса на професия, дори отсъствието на хигиенни навици. По думите му това са важни въпроси, но те не бива да бъдат стоварвани като отговорност на армията.

Найденов посочи като друг въпрос, който няма своето убедително представяне, този за ресурсите и времето за възстановяване на наборната военна служба и отбеляза необходимостта от възстановяване на казармените райони, в които биха били настанени наборните военнослужещи. Ако се има предвид и факта, че става въпрос за смесен тип на формиране на армията като задължителна наборна военна служба и от друга страна професионална на базата на договори, то е ясно, че това почти двукратно увеличаване в сравнение със сегашния числен състав ще изисква и значителни ресурси, но не само като издръжка, а и като попълване на необходимото въоръжение и съответно военна техника, посочи Найденов.

Според бившия военен министър уменията на една професионална армия няма как да бъдат сравнявани с наборната служба, особено когато тази наборна служба е шест месеца. По думите му това е недостатъчно време за усвояване на съвременната бойна техника.
Затова Найденов смята, че решението трябва да се търси в осигуряване на достатъчен финансов ресурс първо за превъоръжаването и модернизирането, за поддържане на наличната военна техника и въоръжение и достатъчно финансови средства за издръжката, добрата подготовка и развитието на допълнителни отбранителни способности на въоръжените ни сили.

Ако се отнася до усвояването на някакви базисни умения, познаване на въоръжението, елементарни строеви навици, то това вече е въпрос, който трябва да се търси като решение под друга форма, смята Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен. Като пример той посочи разширяването на часовете в средното училище, увеличаване на часовете и времето за подготовка във висшите учебни заведения, включително с допълнителни възможности като например договор за служба в резерва и възможността да се развиеш като кадрови военен, ако си завършил тези курсове на начална и специална военна подготовка. Но, по думите му, това е различно от връщането със закон на задължителната наборна военна служба.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2144 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.20 | 11:45

2
тези двамата от така нареченият фронт на патрЕоти,дали могат да правят свирки,ако да ,на кого ги правят ,и как им плащат в рубли ли или в бутански нгултруми

2016.07.20 | 11:45

1
ЩОМ БСП Е ПРОТИВ, ЗНАЧИ ВРЪЩАНЕТО НА КАЗАРМАТА Е ПРАВИЛНО

Добави коментар

Водещи новини