Парламентът прие промени за улесняване на създаването на кадастрална карта и регистри

  • 07 юли 2016 14:33

  • 1290
  • 0
Парламентът прие промени за улесняване на създаването на кадастрална карта и регистри
© Novini.bg

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, с които се улеснява процесът по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на страната. Текстовете предвиждат облекчена процедура за създаването им за неурбанизираните територии. Картата на възстановената собственост ще се преобразува в кадастрална карта от Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/.

На практика с промените може би над 90 процента от територията на страната ще бъде обхваната от една институция - АГКК,- която ще гарантира ефективното обслужване, обясни пред журналисти председателят на парламентарната комисия по регионална политика Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. По думите му досега са се получавали много разминавания между кадастъра на хартия и цифровия му вариант. Получаваха се множество грешки, чието отстраняване минаваше след дълги и сложни процедури и това създаваше проблеми за инвестиционния процес и за собствениците на земя или обект, посочи депутатът.

С промените се създава сериозна процедура за отстраняване на явни фактически грешки, защото има такива разминавания при възстановяване на земи и отразяването им в кадастралната карта, каза Зеленогорски.

Агенцията ще издава електронни скици и схеми. Общинските администрации ще подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър, предвиждат още промените.

Попитан какъв ефект ще имат промените по отношение на имотните измами, Зеленогорски обясни, че част от текстовете целят да възпрепятстват престъпления. По думите му в тази посока предстоят и промени в Наказателния кодекс и в други закони, за да има по-ефективно действие срещу измамите, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини