Борисов дари икона на НИМ

  • 07 юли 2016 11:37

  • 2350
  • 4
Борисов дари икона на НИМ
© НИМ

Ценно дарение получи Националният исторически музей от министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г – икона на Св. Богородица Небесна царица със светци, съобщиха от пресцентъра на НИМ.

Иконата е от типа „триптих”, датира се в ХIХ век. Дарена на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г от възрастно семейство при посещение в провинцията в един от южните ни окръзи. Иконата е била в тежко състояние и е реставрирана от министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Макар и персонален подарък, Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е решил, че не е редно да притежава подобна ценност и я дарява на националната съкровищница.

На централния панел на иконата са изобразени Света Богородица с корона и Младенецът, държащ небесната сфера. Нимбовете и ръцете са обковани със сребърна сплав.

В горния регистър на лявото крило на триптиха е изобразен Св. Стилиан с метален обков, а в долния регистър е Св. Георги на кон, убиващ змея. В горния регистър на дясното крило е изображението на Св. Варвара, държаща храм в дясната и кръст в лявата си ръка. В долния регистър е изобразен Св. Мина на кон, с копие в ръка. Надписите са на гръцки език, официален език в българските църкви до създаването на Екзархията в 1870 г.


Ценната придобивка ще бъде изложена в НИМ и може да бъде разгледана от посетителите.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2350 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Georgi

2017.04.15 | 18:43

3
Борисов е достоен и отговорен премиер . Не мога да повярвам на късмета ни , че намери такъв като Плевнелиев !!! Наи-големият Български президент за всички времена !!! Чест и слава !!! Моля медиите които се смятат за български не разпространяваите хибридни руски дезинформации !!! Ненчев е категорично наи-успешният български военен министър защитаващ за първи път българския национален интерес !!! Митов също е наи добрият външен министър досега !!!
МАРАБА-Георги гълтай педал

2017.04.15 | 18:43

4
БОЙКО И ПЛЕВНЮ СА КУРВИ -КУРВИ
МАРАБА

2017.04.15 | 18:43

2
БОЙКО И ПЛЕВНЮ СА КУРВИ -КУРВИ
МАРАБА-Георги гълтай педал

2017.04.15 | 18:43

1
БОЙКО И ПЛЕВНЮ СА КУРВИ -КУРВИ

Добави коментар

Водещи новини