Плевнелиев: Недопустимо е народът на Ботев и Левски да е пример за корупция (снимки+видео)

  • 04 юли 2016 11:35

  • 6696
  • 36
Плевнелиев: Недопустимо е народът на Ботев и Левски да е пример за корупция (снимки+видео)
© bulfoto

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, по време на изказването си в рамките на дванадесетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България”.

Подкрепям всеки, който дава идеи за противодействие на корупцията, каза държавният глава.

Пътят е ясен – създаване на обществена нетърпимост към корупцията чрез укрепването на гражданското общество, върховенство на закона, прозрачност и ясни механизми за обществен контрол, ефективност при взаимодействието в институции и морал, посочи президентът Плевнелиев. Той припомни изказването си в първия ден от своя мандат, в речта си пред 41-то Народно събрание, където заяви, че не трябва да се заблуждаваме, че проблемът с корупцията ще бъде разрешен с лекота. „Друг път няма и ние трябва да го извървим. Няма неприемлива цена за демокрацията, коментира Плевнелиев. Корупцията е болка на съвремието. Корупцията е негатив на прогреса, каза президентът в изказването си. По думите му трябва коренна реформа на цялата администрация, за да се изтръгне корупцията.

Той заяви още, че мандатът на Орешарски е бил пример за злоупотреба с власт, като хората са реагирали на това с протести.

По думите му нивото на корупция остава неестествено високо, защото държавата е завладяна. Най-тежко пострадал е сектор енергетика, заяви Плевнелиев. Обществото има право да разбере пълната истина за провалените големи енергийни проекти, заяви държавният глава, като даде пример с „Белене“ и „Цанков камък“. Корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система, каза още Плевнелиев.

Самите понятия „енергийна сигурност” и „свободен енергиен пазар” са контрапунктът на енергийната зависимост, която за продължителен период от време, повече от 25 години, да не добавям и още 45 години преди това, бе основната характеристика на българо-руските икономически отношения”, обясни президентът Плевнелиев.

Според него страната ни не би могла да бъде суверенна държава без либерализирането на енергийна пазар.

Постигна се много в този сектор, но нека не забравяме къде бяхме и какви са опасностите, защото днес в Българин всеки гражданин трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от големия шлем, със силен корупционен заряд във всеки един от тях, обясни още държавният глава.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изтъкна необходимостта от институционална и гражданска мобилизация за преборване на корупционните схеми, които определи като „отрицание на доброто управление” и „допълнителен данък за достъп до публични услуги”. Най-тежката степен на завладяване на държавата е установяването на частен контрол върху правоприлагащите и контролните институции в държавата. Съществуват множество доказателства, че корумпирането на служители на регулатори, правоприлагащи и контролни институции е един от основните методи на блокирането на разследвания и антикорупционните мерки, коментира президентът Плевнелиев.

Руслан Стефанов представи основните заключения в доклада. Критично остава нивото на административната корупция. Корупционните сделки са често срещани и се извършват със знанието на много участници. Нивото на корупция в България е сравнено със страните от предприсъединителната фаза към ЕС, каза той.

От своя страна вицепремеирът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 посочи като важна стъпка приемането на антикорупционния закон на първо четене.

Овластяването на гражданите е много важно, то е политически императив, каза тя.

Радвам се, че този закон получи подкрепата на почти всички политически сили, каза Кунева, като посочи че няма да посочва името на партията, която не го е подкрепила, но каза, че се надява и тя да го подкрепи на второ четене.


Законът го искат българските граждани, не Брюксел, заяви Кунева.

По думите й единствената правилна посока е да се сравняваме с най-добрите. На нас такъв силен закон ни е нужен, каза тя.

Два са неговите основни инструмента, разясни Кунева - конфликт на интереси и проверка на имуществото и то по високите етажи. Законът ще има ефект, защото има чувство за спешност, каза Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 в изказването си на форума.

Румъния е отворила онлайн музей на най-цветните примери за корупция в страната, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По думите му няма как да се говори за антикорупционна борба без работеща съдебна система, каза той. Важно е да се намери баланса между управление и самоуправление. По думите му бавното правораздаване създава условия за корупция. В крайна сметка политиците достигат до там, докъдето им позволим, каза Панов. Той заяви, че има осъдени двама магистрати за корупция. За съжаление нямаме такива примери за политици, посочи той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
6696 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
БОЙКО ПЕДЕРАСА

2016.07.05 | 23:55

36
BOIKO KURVOOOOOOOOO BOIKO KURVOOOOOOO

2016.07.05 | 23:54

35
недупостимо е ама такива са ви лидерите Бойко Борисов и Цветан Цветанов и техните крадливи велможи по места кметовете усвояващи европроектите.
Alo

2016.07.05 | 23:54

34
Абе мистър Бийн огледай се малко тая от дясно на теб е ПРИМЕР за най-големия БОКЛУК, ЛОБИСТ и предател на БЪЛГАРИЯ. Ти ли ще ми говориш за наследници на Ботев и Левски, като самите вие сте толкова корумпирани, че думите са излишни!

2016.07.05 | 23:54

33
3atvor 3a vsizki v Grob
...

2016.07.05 | 23:54

32
Еми айде стига сте крали и дерибействали и може да се оправи работата ! Много е търпелив този народ ! Господ да пази България !
Дисциплинатор

2016.07.05 | 23:54

31
Затова ли ГЕРБ спряха реформите?

2016.07.05 | 23:54

30
Недопустимо е народът на Ботев и Левски да има такова чучело за "президент" - АБСОЛЮТНО недопустимо!
Стoлетов

2016.07.05 | 23:54

29
Господине , народа е на Вас и Б.Борисов , сега .... А, онези наши герой са ....само история .

2016.07.05 | 23:54

28
НАРОДА НЕ Е ПРИМЕР НО ПОЛИТИЦИТЕ МУ НАЗНАЧАВАНИ ОТ ВЪН СА ПРИМЕР КАК ДА УНИЩОЖИШ ЕДИН НАРОД И ЕДНА ДЪРЖАВА.ПРИМЕР ЗА БЕЗОТЕЧЕСТВЕНОСТ И БЕЗРОДСТВЕНОСТ
Джоро

2016.07.05 | 23:54

27
Дали се изказва Тиквата или Пухльо е равностойно на герберастко изказване. БОТЕВ И ЛЕВСКИ са се борили срещу чорбаджийте ИЗЕДНИЦИ, т.е. с такива като вас, бандитски забогатели!

Добави коментар

Водещи новини