Плевнелиев: Истината за престъпленията на тоталитарните режими трябва да се помни (снимки)

  • 24 юни 2016 14:11

  • 1768
  • 10
Плевнелиев: Истината за престъпленията на тоталитарните режими трябва да се помни (снимки)
© Президентство

Истината за престъпленията на тоталитарните режими трябва да се помни, да се осмисля, да се предава обективно на следващите поколения, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който, заедно с германския си колега Йоахим Гаук, участва днес в дискусията "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими" в Централния военен клуб. Дискусията беше в рамките на държавното посещение на германския президент в България.

Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики, тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България, посочи президентът Плевнелиев.

Той отбеляза, че знанието за миналото е мост към бъдещето. Върху него стъпва всеки здрав патриотизъм, върху него се градят ценности, нации, поколения. Истината за миналото сплотява хората. Манипулираната истина разделя, каза президентът.

Пазейки паметта за комунистическото минало, ние учим младите хора, учим бъдещите поколения да не повтарят грешките от миналото. За съжаление в България беше направен опит истината за тоталитарния режим да бъде удобно подменена, посочи Плевнелиев, който добави, че за разлика от много други европейски народи, ние се забавихме в разкриването на истината. За съжаление много български политици се посветиха на замитането и подмяната на историческата истина, каза президентът Плевнелиев.

Той припомни противопоставянето на масовите репресии след 9 септември, на налагането на комунистическа тоталитарна система в България по съветски образец. Президентът припомни също горянското движение. Засегна темите за съдържанието на учебниците по история и за инициативата на държавния глава за създаване на музей "Българският 20-и век". Битката за истината трябва да се води с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора, посочи президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Президентът на Германия Йоахим Гаук разказа за осмислянето и преодоляването на комунистическото минало в Германия. Работилите в тайната полиция не трябваше да заемат длъжности в обществената администрация, посочи Гаук, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Във всички посткомунистически общества трябва да мине по-дълго време, за да се осмисли това минало. Трябва ни обществено уважение, почит към жертвите и да се отдаде заслуженото на страдалите, посочи Гаук. Вие сте на прав път, трябва да се променят учебниците, да се промени начинът на мислене, отбеляза германският президент.

В дискусията се включиха репресирани, експерти, учени, коментирани бяха различни аспекти на темата, сред които присъствието на представители на бившите тоталитарни служби на различни нива в държавата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1768 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2016.06.25 | 17:43

9
Сега с това ли ще плашите! Не ви се връзваме вече! ОСТАВКА И ДА ВИ НЯМААА!!! ОСТАВКА ПАСТИРКЕ!

2016.06.25 | 17:43

10
Дайте отчет за вашите престъпления към народа си и да ви съдиме!

2016.06.25 | 17:42

8
СТИГА МАНИПУЛАЦИИ ПРОДАЖНИКО!!

2016.06.25 | 17:42

6
Айде бе нали сте големи стожери на демокрацията и свободата, защо не осъдихте нито един от тези който разграбиха България след 90та? Бойко големи приказки разправяше преди да го изберат и после кьорфишек.

2016.06.25 | 17:42

7
Замайват ни да не се радваме за БРЕКЕКЗИТА!!! СЕга намерили да отклоняват вниманието на народа. краднат и с ГЗ си!

2016.06.25 | 17:41

5
А ТВОИТЕ престъпления към народа и държавата ти, продажен предателю??

2016.06.25 | 17:41

4
ние българите така и не осъдихме престъпниците от комунистическия режим, така и не написахме в учебниците по история как са убивани хора без съд и присъда

2016.06.25 | 16:44

3
Махай се бе , СОПОЛ !
ha

2016.06.25 | 13:09

2
Най-голямото престъпление е че създаде комсомолски секретарки като ***
Не е възможно

2016.06.24 | 22:26

1
Да се заличи турското робство и геноцида на мильони Българи.

Добави коментар

Водещи новини