Жаблянов: Проблемите в България остават скрити зад лакираните изявления на Борисов

  • 16 юни 2016 14:17

  • 2919
  • 7
Жаблянов: Проблемите в България остават скрити зад лакираните изявления на Борисов
© БСП

„В „Стомана” – Перник са едни от най-тежките трудови отношения, които съществуват в България и остават скрити зад лакираната повърхност на българската политика и лакираните изявления на министър-председателя”.

Това заяви народният представител от БСП Лява България Валери Жаблянов в кулоарите на парламента. Той обясни, че от два месеца гръцката групировка „Виохалко”, която е инвестирала в областта на стоманодобива и металообработването, е наела 200 души частни охранители в завода „Стомана” в Перник, за да потуши недоволството на работниците, които са принудени да работят по 36 часа без прекъсване. „Те получават заплати между 400 лв. и 600 лв, за да може да се разправи с представителите на синдикатите и в същото време през друга фирма от групировката да източват предприятието „Стомана-Перник”, което години вече е на загуба”, подчерта той. Според него това са въпроси, които би следвало да интересуват на първо място министър-председателя, който твърди, че парите в България ще дойдат от увеличеното събиране на данъци. „От кои данъци ще се съберат парите – от заплатите, които получават работниците в „Стомана” или пък ще се занимавате събирането на данъци от фирмата, която изнася печалбата”, каза още народният представител.

Той се обърна към агенцията по защита на труда и настоя да освободи ръководството на агенцията в Перник, което е извършвало формални проверки в предприятието и което крие фактическия размер на трудовите злополуки. „Хората губят крайниците си, които се записват като битови злополуки. Работниците са принуждавани един по един да подписват договорите за освобождаване, под натиска на административната принуда на мениджмънта на предприятието”, допълни Жаблянов.

Той посочи, че двуседмичните протести не са дали резултат, а кметът на ГЕРБ в Перник не е предприел никакви действия, независимо, че са засегнати жизнени интереси и животът на гражданите на Перник, които са работници там. „Искаме да бъдат извършени истински проверки на място и да се констатира истинското състояние в предприятието”, категоричен е депутатът от левицата. Той уточни, че от 1500 души преди 2 години в момента съставът на завода е 1000 души, като продължават да произвеждат по същия начин с два пъти по-малко работници.

Народният представител от левицата подчерта, че въпросът ще бъде поставен в пленарна зала на вниманието на министъра на икономиката с настойчивото искане да се възстановят уволнените работници на работа, които са около 60 човека. „Уволнени са две смени, а останалите са принудени да поемат тяхната работа. Ще настояваме заплатите на работниците в металургията да бъдат поне над средния размер за страната. Не знам дали Борисов е влизал в металургично предприятие, за да му стане ясно как може да се работи за 400 лв. в българската металургия”, коментира той.

Според него българските граждани са експлоатирани в робски условия от чужди инвеститори. „Работниците повече не могат да чакат. Те са готови на протестни действия и ще получат подкрепата на БСП, за да защитят труда си”, заяви Жаблянов. Казаното от народният представител беше потвърдено и от лидера на синдиката в предприятието Красимир Митов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2919 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ъх

2016.06.18 | 19:07

7
бсп спряха строежа на аец белене....? заради тях българия трябва да плати на русия милиард евро.боко умния и другите умници от правителството не са виновни пак
БОЙКО ФЕСА-ПЕДЕРАСТ

2016.06.18 | 19:07

6
Бойко феса директно да му се отреже меката и малка патка

2016.06.18 | 19:06

5
Бойко феса директно да му се отреже меката и малка патка
МИЛИОНЕРИТЕ В БСП И НИНОВА

2016.06.18 | 19:06

4
Първо си погледнете собствената си партия БСП. Цялото Изпълнително бюро е пълно с милионери капиталисти. Как се става набързо милионер социалист ? Със социална политика ли ? С честен труд ли ? И с криминални далавери ? Попитайте си депутатите милионери откъде им са тези капитали ? Как станаха собственици на панаири, СПА хотели, енергийни фирми ? И имат наглостта да се нарекат социалисти !!! Дядо Благоев се обръща в гроба от такива социалисти ! Безсрамници нагли. Позор сте за БСП.

2016.06.18 | 19:06

3
ГАДНИ КОМУНИСТИ, БЪЛГАРИЯ НЯМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, ВЪРВИМЕ ГОРДО НАПРЕД КЪМ СВЕТЛОТО ДЕМОКРАТИЧНО БЪДЕЩЕ !

2016.06.18 | 19:06

2
БСП 6%

2016.06.18 | 19:06

1
Червени малоумници, с кухи фрази и разиграване на театрални етюди електорат не се печели , а само се отвращава и отблъсква ! Направете нещо позитивно и градивно -- това е пътя към сърцата на хората , а не отричане и оплюване на всичко , направено от ГЕРБ и Борисов ! Ако продължавате така , чака ви по-голяма катастрофа от предните избори !

Добави коментар

Водещи новини