Парламентът прие на първо четене промени в закона за чужденците в България

  • 15 юни 2016 14:11

  • 3095
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в закона за чужденците в България
©

Парламентът прие на първо четене три законопроекта с предложения за промени в Закона за чужденците в Република България. Първият законопроект е предложен от Румен Йончев от ПГ "БДЦ-НС", а другите два са внесени от Министерския съвет.

Йончев предлага да се даде възможност на чужди граждани от български произход да получат статут на постоянно пребиваване в страната.

С част от промените, предложени от Министерския съвет, се въвежда минимален праг на санкцията за превозвач, който превозва по суша, по въздух или по вода до и/или от България чужденци, и който преди превоза им не е установил редовността на документа за пътуване и наличието на българска виза, когато такава е необходима. Сега действащата глоба е между 6000 и 10 000 лв. за всяко превозвано лице. С промените минималният праг става 2000 лева.

Спорове в пленарната зала предизвика предложение на Министерския съвет, според което разрешение за продължително пребиваване може да получи чужденец, който притежават виза за пребиваване и е вложил сума не по-малка от 100 000 лв. за придобиване на право на собственост върху недвижими имоти на територията на България. Сегашната сума е 600 000 лева.

Според депутати от "БСП лява България" това намаляване на сумата е лобистка поправка. Те заявиха, че ще предложат промяна на текста между първо и второ четене. Към лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване, се въвежда изискване да са разкрили 10 работни места с пълно работно време. Така според вносителите право на продължително или постоянно пребиваване ще получат само лица, действително осъществяващи търговска дейност, а не тези, които са регистрирали само търговско дружество.

С промените се въвежда процедура за предоставяне на статут "лице без гражданство", който ще се предоставя от дирекцията "Миграция" на МВР. С новите текстове се създава електронен регистър в МВР на издадените документи за самоличност на членовете на персонала на дипломатическо или консулско представителство, на представителство на международна организация в България, както и на техните семейства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини