БСП и АБВ разговаряха за общи законодателни инициативи

  • 10 юни 2016 14:04

  • 2246
  • 1
БСП и АБВ разговаряха за общи законодателни инициативи
© Novini.bg

Представители на ръководствата на парламентарните групи на "БСП лява България" и на АБВ разговаряха за общи законодателни инициативи.

Удовлетворени сме от тази среща, която целеше взаимодействие по отделни законопроекти, тъй като АБВ от две години призовава за диалог с БСП, коментира заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Радваме се, че вече има готовност за диалог, посочи тя. По думите й отказът за диалог в предишното ръководство на БСП, който бил тълкуван като политическо високомерие и некооперативност, не работил в полза на левите избиратели. Ние сме консенсусна опозиция и както бихме действали в диалог с БСП по някои теми, така бихме търсили и съгласие с мнозинството по важни дългосрочни проблеми, каза Тодорова. От АБВ са готови за сътрудничество по законопроекти и питания до Конституционния съд.

Мариана Тодорова обаче посочи, че не може да има парламентарен диалог без общ политически диалог. Тя отбеляза нееднозначното тълкуване на поведението на левицата - от една страна една част от ръководството през последните седмици се обявило за диалог и сътрудничество, но друга подновила острите атаки към АБВ. Затова от АБВ са поискали ясна и единна позиция на политическото ръководство на БСП относно перспективите за взаимодействие с АБВ. Призовахме също колегите да престанат атаките и нападките към членове и ключове фигури в АБВ, добави Тодорова.

Двете формации са обсъдили и въпроса за обща кандидатура на левицата за президентските избори. Проявяваме разбираме и чакаме решението на БСП от техния вътрешнопартиен референдум, каза заместник-председателят на ПГ на АБВ. Очакваме този диалог да стане максимално бързо, като не предпоставяме решения и предварителни кандидатури, заяви Тодорова. От АБВ са поискали да има среща на ниво лидери на АБВ и БСП и политически диалог, за да бъдат уточнени параметрите на сътрудничество за президентските избори.

Вчера представители на "БСП лява България" и на ДПС обсъдиха възможностите за съвместна опозиционна парламентарна дейност. Срещата беше в отговор на покана от ръководството на левицата към парламентарно представени опозиционни партии за общи действия.

Последвайте канала на

БТА
2246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.10 | 20:11

1
Краставите магарета .....

Добави коментар

Водещи новини