Парламентът обсъжда два заема за Фонда за гарантиране на влоговете

  • 09 юни 2016 10:41

  • 1145
  • 1
Парламентът обсъжда два заема за Фонда за гарантиране на влоговете
© Булфото

Парламентът обсъжда ратифицирането на Гаранционно споразумение (Проект за укрепване на гарантирането на влоговете) между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/ и Гаранционно споразумение за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките в България между Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Предвижда се за двата заема да бъдат дадени държавни гаранции.

Заемът, който ще бъде предоставен от ЕБВР, е в размер на 300 милиона евро. С тези средства ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране.

Заемното споразумение предвижда средствата по заема да се отпускат на траншове, като сумите могат да бъдат усвоявани максимално на 3 транша с минимален размер на всеки транш 100 млн. евро. Изплащането на заема ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 г.

Заемът е договорен при стандартна такса ангажимент на ЕБВР и намалена наполовина първоначална такса. Лихвеният процент е избран от заемополучателя на базата на фиксиран марж над приложимия 6-месечен пазарен лихвен процент, като заемополучателят може, като алтернатива за целия или за част от дължимия заем, да избере да плаща фиксирана лихва.

Споразумението с МБВР е сключено чрез размяна на писма на 1 април 2016 г. Заемът в размер на 300 милиона евро, който ще бъде предоставен от МБВР, ще бъде в допълнение на заема от ЕБВР и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и участие в преструктурирането на кредитни институции. Предвижда се погасяването на главницата по заема да се извършва на годишни вноски по схема - с първа вноска на 15 юни 2022 г. и последна вноска на 15 юни 2026 г.
Заемът е договорен при стандартните такси на МБВР (първоначална и такса ангажимент) и лихвен процент на базата на 6-месечен EURIBOR и фиксиран спред. Лихвите и таксата ангажимент подлежат на плащане два пъти годишно, а първоначалната такса се финансира от заемополучателя със собствени средства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
aishe

2016.06.09 | 14:09

1
dobre e , ot evropata si vzimame edni [arichki i si gi mestime v moita smetka

Добави коментар

Водещи новини