Кунева: Не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа

  • 04 юни 2016 15:58

  • 1618
  • 5
Кунева: Не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа
© Булфото

Какво се случи в Европа? Защо популизмът надделява? Мисля, че отговорът е в това, че не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа. Това е отговорност на партиите, наричащи себе си народни, т.е. на десните.

Десните партии у нас могат да се заемат по-ефективно със социалната политика, политиките на растежа и политиките, свързани с развитието на човешкия капитал. Това каза при откриването на Политическата младежка академия на десните, организирана от Младежкото ДБГ в Ахелой днес и утре, вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Тя подчерта, че между популярното и популисткото у нас вече има много тънка линия и допълни, че това как правителствата се справят с неравенството е въпрос с много лица. Истински големият проблем с преразпределението на благата, социалната политика, справедливостта, борбата с неравенството е проблем, на който Европа още не може да даде ефективно решение. Ако хората не са сигурни, че неравенството има решение, ако животът им става по-непредсказуем, това е добра почва за екстремизъм от всякакъв характер и открива коридор за популизма както у нас, така и в Европа, подчерта Кунева.

По думите й, политиките на растежа и създаване на стойност, в т.ч. и силната икономическа инициатива, образователните реформи и политиките, свързани и с човешкия капитал – образование, заетост, политическо участие, социално обгрижване, здравеопазването, са ключови за противопоставяне от страна на десните на популизма.

Върховенството на закона, приличието на елита, контролът от страна на гражданите и тяхното овластяване, ако щете дори да сигнализират за корупция, са част от мерките, които могат да са бариера пред популизма.

Бих се доверила на дългосрочните политики – те са най-доброто лекарство против популизма, но за тях трябва повече устойчивост и време и резултат, който ще се види след години, посочи още Кунева. В България вече има опозиция на образованието, категорична бе Кунева, визирайки съпротивата против образователната реформа и настояванията от ляво да се отложи прилагането на новия образователен закон. Найден Зеленогорски добави, че инвестицията в хората през образование, култура и здравеопазване са най-ключовите за ДБГ и за дясното.

Не може България да няма 150 милиона лева, за да се подкрепят хората за достъпа до култура. Държавата абдикира от усилието да даде равен достъп до култура и образование в столицата спрямо другите райони.

Трябва да имате своите лидери – понякога те вземат правилните решения преди другите, се обърна Зеленогорски към младите и ги призова да се изграждат като лидери. Димитър Делчев напомни, че и в Австрия, и в Германия, и в САЩ има вълна на популизъм, а връзката между бедност, икономика и популизъм е пряка. Популистите търсят лесните решения, но той не може да е устойчива и дългосрочна платформа за една партия.

Популизмът може да печели избори, но не може да задържа доверието. Затова мисля, че дясното е по-силно от популизма, каза още секретарят на Парламентарната група на РБ. Стефан Марков, председател на МДБГ, беше поздравен от Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 за мащабната дейност на младежите по изграждане на структури на партията в областните центрове и по-малките населени места. Марков подчерта, че членовете на Младежкото на ДБГ са се увеличили 3 пъти и са изградени над 15 нови организации само за последните няколко месеца.

Според думите му присъствието на представители на останалите политически партии в РБ - СДС, ДСБ, НПСД, БЗНС, както и на Младежи ГЕРБ, е добър знак за единството на РБ и десния спектър у нас.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1618 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
gost

2016.06.08 | 00:39

5
Useshtam mirizmata na Smarta-taia si zaminava ve4e-Gospod si znae rabotata---nikoi ne moje da izbiaga ot TAM.Dano i drugite da ia posledvat,no po-barzo.
уууууу,

2016.06.08 | 00:38

4
Кучка, истинска кучка с крива уста! Грозотия на квадрат!

2016.06.08 | 00:38

3
Да ти изпълна кривата сура с бело сладко, ,ама файда никаква пак си оставаш некадърница
х

2016.06.08 | 00:38

2
НЕ ТИ ЛИ Е НЕУДОБНО ДА СЕ ПОКАЗВАШ ОТ АЛЧНОСТ ЗАТРИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ СЕГА И ПРОСВЕТАТА СРАМА НЯМАТЕ ПРОДАЖНИЦИ
Адаам

2016.06.07 | 14:54

1
Тази Еврейка до кога ще броди ИЗ България да си ходи у исреал

Добави коментар

Водещи новини