При тероризъм армията и МВР ще действат като при война

  • 04 юни 2016 07:13

  • 13896
  • 11
При тероризъм армията и МВР ще действат като при война
© Novini.bg

Службите и армията ще могат да налагат всякакви ограничения на гражданите, когато се провежда антитерористична операция. Това предвижда новият правителствен проектозакон срещу тероризма, пише "Сега".

Проектът дава изключително широки правомощия и на практика позволява на МВР, ДАНС и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество. В закона е записано, че всеки е задължен да "понесе ограниченията, произтичащи от мерките" и да "оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията". Службите ще могат да вземат от всеки "комуникационни, съобщителни и други технически средства". Медиите ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Иначе ще се налага глоба от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон, предвижда проектът. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нов. Това са част от т.нар. "превантивни мерки", които новите текстове предвиждат. По силата на същите разпоредби службите могат да забранят на човек да сменя местожителството си без предварително разрешение, да напуска страната, да посещава определени места и да контактува с определени хора. Освен това той ще трябва поне по веднъж седмично да се явява в полицейското управление за подпис. Ограничителните мерки ще се разрешават от спецсъда, а исканията за тях ще се правят от вътрешния министър или шефа на ДАНС. Разрешенията ще се дават в рамките на 24 часа.

Освен това антитерористите ще разполагат с всяко помещение или жилище, което им е нужно. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество, съоръжения и насаждения. Последното е формулирано като "теренни преустройства, разчистване, отстраняване". Службите ще имат право и да вземат всяко превозно средство, стига да не е на дипломатическа или консулска мисия или международна организация.

Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. В тези случаи военните ще патрулират по улиците, да проверяват документи за самоличност, да арестуват, да обискират, да влизат в жилища и други помещения без разрешение, да ползват сила и оръжие. В зоната на антитерористичната операция службите ще могат да прекъсват комуникации, да спират производства, ако става дума за взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества, да отстраняват частни охранители от обектите, които пазят, и да затварят ясли, детски градини и училища. Предвижда се и възможността за "прекратяване на митинги, събрания или манифестации, тържества, културни и спортни прояви, ритуали или религиозни обреди".

В закона все пак е предвидено, че гражданите, пострадали от мерките, имат право на обезщетение. Процедурите трябва да бъдат уредени в постановление на МС.

При обявяване на извънредно положение мобилните оператори и интернет доставчиците ще са задължени да предоставят на службите достъп до мрежите си и те ще ги ползват безплатно. Извънредното положение ще се обявява при извършен терористичен акт. В закона са описани три нива на заплаха, като за да се обяви най-високото, трябва всички елементи на заплаха да "са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт". Определени са и четири степени на готовност на институциите - зелена степен (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране).

"През последните години терористичната заплаха се разрасна и промени. Нападенията, извършени на европейска територия през 2014 г., 2015 г. и 2016 г., са доказателство, че този риск може да се превърне в реалност, което налага реакцията на всяка една държава, с оглед адаптиране към заплахите. Терористичният акт, осъществен на 18 юли 2012 г. на летището в Бургас, постави Република България във фокуса на вниманието на световната общественост. Участието на страната в световната антитерористична коалиция поражда допълнителни рискове и заплахи за Република България като потенциален обект на тероризъм", пише в мотивите към закона.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
13896 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
дуци

2016.06.05 | 14:45

6
Това което сте избълвали не е идвало на ума и на най големите диктатори на Света да не ги изброявам ,де ви е армията де ви е полицията бе мошеници такива вие с вашите тъпи мерки ще си ускорите само безславното измитане

2016.06.06 | 11:07

11
Дуци, печелиш първо място по глупост.
реал

2016.06.05 | 14:45

9
страшна работа ! ПОПУЛИЗЪМ ЗА ПРЕД ЕВРОПА. ГДЕ ГО ЧУКАШ, ГДЕ СЕ ПУКА.

2016.06.05 | 14:46

10
Пука се задника ти.
ВЕНЦИ

2016.06.05 | 14:45

8
По нашия край на това му викат: посмали Манго!
Амин

2016.06.05 | 14:45

7
DANO DECATA IM DA PUKNAT NA TEZI SLUJBI!
Gman

2016.06.05 | 14:44

5
Ако се използваха по предназначение, да. Но в България нищо не се използва по предназначение...
Съгласни ли сте?

2016.06.05 | 14:44

4
С една дума.. ако утре се ядосаш на някой твой враг например някой М А Н Г АЛ който те тормози а полицията и данс спят и не го закачат, и се опиташ да вземеш правосъдието в свой ръце... идват и ви гърмят и двамата...типично по хамерикански стил!

2016.06.05 | 14:44

3
Не може (държавата мафия) да е над народа! Преразгледайте си закона! Ако на тиквата му заплашат дъщерята и опрат пистолет в главата и... питам аз джанам бойко ще преговаря ли с терористите или ще гърми на месо?!?
гаргамел

2016.06.05 | 14:43

2
да бе ша влизат по къщите на хората тва да не е сопчикар.и ша ми земе колата да я потроши.аз така ша му я дам.то така става.изнемогваме с 400 лева и накрая да трошат и да зимат.няма да стане тая.да зимат от баровците.
х

2016.06.05 | 12:51

1
Коя армия и полиция??????

Добави коментар

Водещи новини