Каракачанов по Закона за МВР: Затягане на контрола, а не рязане на социални придобивки (видео)

  • 03 юни 2016 11:21

  • 2609
  • 1
Каракачанов по Закона за МВР: Затягане на контрола, а не рязане на социални придобивки (видео)
©

По време на обсъждането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР, внесен от Министерски съвет, лидерът на ВМРО Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в свое изказване заяви, че има три основни забележки по проекта. Предложенията, по които той изрази несъгласие, са намаляване на редовния платен годишен отпуск на служителите на терен от 30 на 25 работни дена, намаляването на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 брутни заплати и преструктурирането на академията на МВР.

Трябва да се затегне контролът в самото министерство, а не да се режат социалните придобивки, категоричен е той.

Каракачанов декларира, че между първо и второ четене на закона ще внесе предложения по тези текстове. Самият той на заседание на вътрешната комисия не е подкрепил законопроекта.

Председателят на ВМРО призова от трибуната на парламента колегите си народни представители да не правят политически изказвания, а да се придържат към материята – работата на МВР.

В Пленарна зала той заяви:

Призовавам всички колеги, включително и вътрешния министър, да се придържаме към нещата, които са свързани с работата на МВР, без да се политиканства.

Страната е залята от битова престъпност, цели региони са под контрола на местни развилнели се групи, тероризират, грабят, бият, изнасилват. От МВР се очаква адекватна реакция.

Силна структура очакваме от МВР, а законът, който гледаме, има пропуски. Трябва да подходим държавнически при гледането на текстовете.

Три бележки по промените в закона, за които ще внесем предложения.

Намаляване на годишния отпуск от 30 на 25 дни се предлага. Аргументът на вносителя е, че ще се спестят 15 млн. лв. и тези пари щели да помогнат за 500 нови назначения. Какво ще се постигне с това, като и сега има незаети места?

Служителите на терен трябва да имат този по-голям отпуск. В последните 25 г. редовият полицейски служител е жертва на всякакви посегателства, а сега да е жертва и на собствената си система. Тези хора са под постоянен стрес, затова неслучайно са предвидени тези 5 дена повече отпуск.

Второ – намаляване на обезщетенията от 20 на 12 брутни заплати при пенсиониране. Тук също е даден икономически аргумент, но касае служители, които ще постъпват на работа след 1 януари 2017. Такъв икономически ефект значи няма да бъде постигнат по-рано от 30-35 години. Има неравнопоставеност – постъпил на 1 дек 2016 г. ще бъде пенсиониран с възнаграждение 20 заплати, а един месец по късно – януари 2017 г. вече ще са 12. Трябва да се помисли за някакъв вид стъпаловидно според годините служба да се направят определят обезщетенията при пенсиониране. Ако бъдат орязани от 20 на 12, има опасност това да доведе до напускане на служители.

Трето – темата с академията на МВР. Има опасения, че може да падне нивото на преподаване. Логиката, която се изразява и от синдикатите – по този начин специалисти в системата на МВР ще бъдат принудени да напуснат, а ще бъдат назначени външни хора.

Структури като армията и полицията не са нито на властта, нито на опозицията. Те са на цялата държава и трябва да гарантират сигурността на всички български граждани. Затова призовавам за конструктивен дебат, без политиканстване, заяви Каракачанов.

Последвайте канала на

Калина Христова
2609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пфy!

2016.06.04 | 09:55

1
Фатмаците от милиционерската ченгесарщина треперят за комунистическите си привилегии!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини