Спор в парламента заради мястото на България в доклада за борба с корупцията (видео)

  • 01 юни 2016 12:20

  • 1397
  • 0
Спор в парламента заради мястото на България в доклада за борба с корупцията (видео)
©

Спор се породи в Народното събрание между депутата Румен Гечев и вицепрезидента Томислав Дончев във връзка с доклада на ЕС, който ясно показва, че страната ни е на трето място по борба с измамите и корупцията.

Двамата си размениха по едно изречение, като Гечев пожела за логичен отговор от трибуните на парламента, като заяви ясно, че данните на този доклад не говорят добре за  България.

"Опити за измами със средства на ЕС има във всяка държава-членка. Това заяви заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, във връзка с доклад на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите с еврофондове), според който България е сред лидерите в Европа по присвояване на средства от еврофондовете . „Това, което прави впечатление, е изключително високият брой сигнали, които постъпват от България, особено от частни институции – 32 сигнала, което едва ли би следвало да е някаква особена изненада. Само за сравнение, броят на сигналите от България е сравним с този, който постъпва от Германия, въпреки, че те са в пъти по-голяма държава”, посочи вицепремиерът. По думите му, всички случаи на нередности се проверяват старателно от българските институции и съдебната система. „В доклада също е видно, че огромния брой случаи са установени в България, преследват се от отговорните институции и тези случаи са в пъти повече, отколкото случаите, по които работи ОЛАФ. Това показва, че голяма част от нередностите са хванати в България”, подчерта Томислав Дончев.

Припомняме, че почти 1 млрд. евро са били отклонени от европейските фондове към бенефициенти измамници, сочат данните на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Най-много такива случаи са регистрирани в България, Румъния и Унгария. Според годишния доклад на организацията през 2015 г. бюджетът на съюза е пострадал с 888 млн. евро, което е малко по-ниско от резултата за предходната година – 901 млн. евро.

Сумата се равнява на 0,6% от общия бюджет на съюза, разходите от който отиват най-вече за субсидии към фермерите и за подпомагане на по-бедните региони.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини