Червените редици се стягат да бламират Нинова за състава на бюрото

  • 21 май 2016 07:30

  • 4920
  • 5
Червените редици се стягат да бламират Нинова за състава на бюрото
© Булфото

Акция за бламиране на някои от предложенията на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за за новия състав на Изпълнителното бюро тече в червените редици от няколко дни. В събота новият Национален съвет на БСП ще се събере за първи път след конгреса, за да избере бюрото. До избор на зам.-шефове на партията на това заседание обаче може и да не се стигне, пише "24 часа".

Право на Нинова е да предложи кой да е в тясното ръководство, залата не може да прави предложения, но съставът му ще се гласува поименно и тайно. Тези, които не съберат 50%+1 от гласовете, отпадат от ИБ и то остава с намален състав, обясниха от „Позитано” 20. Затова соцдепутати предрекоха, че в него място може да не намерят Георги Гергов, Красимир Янков и Кирил Добрев, например. Очаква се и тримата да бъдат предложени, след като дадоха рамо на Нинова на конгреса.

До късно в петък новата лидерка водеше разговори за постовете. Ясно бе само, че съставът на новото ИБ ще бъде намален от 17 на 15 души, като няма да има дублиране на шефски постове с парламента и групата. По тази линия от ИБ ще изхвърчи Янаки Стоилов, който е зам.-шеф на НС.

След като Нинова обеща в ръководството да има по-малко депутати и евродепутати, а повече представители на регионите, за него се спрягат имената на Весела Лечева от Велико Търново и на Радослав Гайдарски от Видин. Калоян Паргов ще остане като лидер на най-голямата червена структура – тази в София, като името му се спряга и за бъдещ зам.-шеф на партията.

Със сигурност в ИБ ще е отново и евродепутатката Илияна Йотова, която също се спряга за заместник на Нинова, след като по време на кампанията си тя се зарече да има за заместник и жена.

Единственото име, което Нинова вече спомена като сигурен член на ИБ, е това на Костадин Паскалев. Освен него обаче се спрягат и Валери Жаблянов, както и шефката на международния отдел на „Позитано” 20 Деница Златева, пише изданието.

Пленумът трябва да попълни още съветите и комисиите към НС, които Нинова се закани да работят като правителства в сянка. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов например се очаква да оглави Съвета по регионална политика.

Лидерите на трите структури на БСП – на младежите Вероника Делибалтова, на жените Катя Николова и на ветераните проф. Владимир Топенчаров, запазват възможността да присъстват на заседанията на ИБ, но вече без право на глас.

Последвайте канала на

Калина Христова
4920 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Васил

2016.05.25 | 14:19

5
БСП е модерна партия.Беше управлявана от Гей сега ще бъде управлявана от Травестит.

2016.05.23 | 08:59

4
ХАЙДЕ ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА....

2016.05.23 | 08:59

3
АМИ ЗА ТУЙ БСП НЕ ВЪРВИМ НА НИКЪДЕ...НАЙ НАПРЕД Я ИЗБИРАТ А СЕГА Я БЛАМИРАТ....АМАН!!!
han

2016.05.23 | 08:59

2
Какво е БСП?Всички са БКП!Това ГЕРБ,БСП,ДСБ,ДПС,НФСБ,ДБГ,ВМРО и т.н.Всички са комунисти и искат монопол в бизнеса.Когато отпадне монопола,значи има демократи!
неутрален

2016.05.22 | 15:08

1
това са циркаджий не демократи крадци без чест и морал с една дума паричичковци

Добави коментар

Водещи новини