НС прие на второ четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите

  • 20 май 2016 10:32

  • 1327
  • 1
НС прие на второ четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от Министерския съвет.

С промените се оптимизира контролът върху дейностите с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, и се прецизират текстове, свързани с лицензионните и разрешителните режими. От 60 на 50 дни се намаляват сроковете за издаване, подновяване и промяна на лицензии за дейности с наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества. Въвежда се изискване за водене на публични регистри за издадените лицензии и разрешения по реда на закона. Въвежда се изискване за мандатност и се допълва съставът на Експертния съвет по лечение на зависимости. Условията и редът за определянето на поименния състав на съвета ще се уреждат с правилник, утвърден от министъра на здравеопазването.

Мнозинството в залата отхвърли предложение на нечленуващия в парламентарна група депутат Велизар Енчев да се позволи по лекарско предписание пациенти да могат да използват конопено масло и спрей. По думите на Енчев тези препарати облекчават болките на пациенти, подложени на химиотерапия, както и на хора с мускулна дистрофия, Алцхаймер и други. Според Енчев в 12 европейски страни тези препарати са разрешени.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че няма нито едно официално медицинско изследване, което да потвърждава, че канабисът лекува, а дори е спорен въпросът дали облекчава болките на пациентите. Георги Кючуков от АБВ също каза, че растението няма никакъв лечебен ефект.

Последвайте канала на

БТА
1327 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.20 | 11:51

1
мдааам най-развитите европейски държави използват канабисовото масло за лечение, но гусин Байрактаров искал още доказателства... мам.а ви изостанала...

Добави коментар

Водещи новини