Плевнелиев: Крайно неприемливо е на едни българи да се дават права, а на други да се отнемат

  • 18 май 2016 20:24

  • 6560
  • 62
Плевнелиев: Крайно неприемливо е на едни българи да се дават права, а на други да се отнемат
© Булфото

Народните представители не трябва да ограничават правата на българите и да ги обезкуражават с посланието, че техният глас не е важен и да се опитват да дават права на едни българи и да отнемат права на други. Това е крайно неприемливо и единственото, което мога да направя, като убеден демократ, който вярва, че народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация – Конституционния съд. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред журналисти в коментар относно отхвърленото от Народното събрание вето върху текстове от Изборния кодекс, с които се ограничават права на българите в чужбина.

„Наложих вето, за да дам шанс на народните представители да разширят правата на българските граждани, а не да ги ограничават. За съжаление това не се случи. Има силни съмнения за противоконституционност, за създаване на предпоставки за неравнопоставеност, като се прави разлика между българите в една определена държава и българите в други страни. Където и да се намират, българските граждани имат право да гласуват удобно и спокойно“, категоричен беше президентът.

„Най-важни са правата на гражданите и спазването на Конституцията. Народните избраници трябва да разширят правата на гражданите, а не да обезкуражават българите в чужбина да гласуват. На последните парламентарни избори рекорден брой наши сънародници в чужбина упражниха правото си на глас“, припомни държавният глава.

По повод заявените намерения за промяна на спорните текстове от Изборния кодекс президентът изрази надежда в Народното събрание да се проведе принципен дебат. „Ще приветствам разговор по същество как да гласуват българите в чужбина, как можем да им помогнем и да надградим техните права“, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Намираме се в нормална демократична процедура. Ако междувременно Народното събрание подобри текстовете и отхвърли всички съмнения за противоконституционност, това би било добър знак. Българите, където и да са по света, могат да очакват демократичната система в България да работи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, друга ще възстанови баланса. Ще се радвам парламентът – с добри решения в бъдеще – да възстанови този баланс, който в момента е нарушен“, заяви още държавният глава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6560 62

Свързани новини

Коментари 62

Добави коментар

2016.05.20 | 08:21

62
Ей голям боклук е тоя
QLOVA KURVA BOIKO OGRABI KTB S MESTAN I CACATA

2016.05.20 | 08:21

61
TOQ PEDAL ZAEDNO S TURSKATA PAZAVRA BOIKO FESA NA KOL NABITI OT NARODA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Не е законно

2016.05.20 | 08:21

60
Анадолски циганин от друга култура,различен от Българина да му определя съдбата.Всеки трябва да си ходи в майчината родина и да не се бърка в чужди държави.

2016.05.20 | 08:21

59
колко е загрижен за турците
Хафъзов 76

2016.05.20 | 08:21

58
Умри гад мръсна.

2016.05.20 | 08:21

57
ПЛЕВНЕЛИЕВ НА ТЕБ ТАКА ТИ СЕ ИСКА...НО КС ЩЕ ТИ ОТХВЪЛИ ВЕТОТО. ПРАВАТА НА НИКОГА НЕ СА ОТНЕТИ...КОЙТО Е БЪЛГАЛИН ЩЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА ГЛАСУВА--КАКТО ЗА ЕВРОВИЗИЯ--ДАНЕ БИ ТУРЦИТЕ ДА СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ПОЛИ???
MARABA ANADOLSKİ

2016.05.19 | 22:40

56
Za tozi CHOVEK bih glavuval,ne zashtoto sam TURCHİN, zachtoto ne protivopostavya balgari,turtsi i romi,naprotiv, S TOVA Sİ DEYSTVİE PREGRASHTA TSELİYA NAROD.
талчо

2016.05.19 | 22:39

55
Ще мрете от глад, но пак няма да ви дойде акъла в глъвътъ, мръсни, гадни, долни русофили и прочие. Скоро ще се изключи България от ЕС и ще останете в скота на Пут.инова Россия и ще сте рахат още 70 години на полугладно съществуване.
ha

2016.05.19 | 20:12

54
Не може малцинство да е с повече права от мнозинството. Иначе мнозинството прави революция и си взима правата...Историята учи само умните... Няма смисъл да се хабиш - Марешки е следващия президент....

2016.05.19 | 20:12

53
педерасите вън от политиката

Добави коментар

Водещи новини