Дончев: Електронните обществени поръчки ще опростят правилата за кандидатсване за евросредства (виде

  • 17 май 2016 10:45

  • 2697
  • 0
Дончев: Електронните обществени поръчки ще опростят правилата за кандидатсване за евросредства (виде
© Булфото (архив)

Следващата важна стъпка, която трябва да извървим за опростяване на правилата, е въвеждането на електронните обществени поръчки.

Това каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник на конференция, посветена на предизвикателствата на кохезионната политика на ЕС в периода 2014-2020 г. Опростяването на правилата е въпрос на достъпност, колкото по-сложни са правилата, толкова по-малко качествени са проектните предложения, по-малко са кандидатите в обществените поръчки, отбеляза Дончев. По думите му опростяването е и въпрос на изрядност на процедурите - колкото по-сложни са правилата, толкова по-трудно се следват. Като пример той даде стария закон за обществените поръчки, многократно кърпен през годините, и в резултат загубил ясна логическа нишка и сложен за прилагане. Опростяването е въпрос на цена - дали от 1 евро ще успеем да инвестираме 85 евроцента в асфалт, бетон или курсове по професионално обучение или ще инвестираме 65 евроцента, а останалите ще отидат за административни услуги не е маловажен въпрос, каза вицепремиерът.

Според него илюзия е, че опростяването може да бъде еднократна инициатива или акт. Практиката показва, че вътрешна автентична патология на всяка администрация е да "обраства" всяка норма с допълнителни изисквания, от които няма особена нужда. Тази патология може да се контролира с периодично почистване на правилата и системата от излишните режими, и това трябва да става ежегодно. Любимо упражнение на администрациите е да прехвърлят на финалния ползвател техен ангажимент - да издирват документи, да правят справки, затова решихме с прости, но решителни стъпки да постигнем резултати и при обществените поръчки и при европейското финансиране - чрез закона за еврофондовете и новият ИСУН 2020, заяви Дончев.

Последвайте канала на

БТА
2697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини