Все още няма конкретни срокове за началото на строителството на магистралата Русе-Велико Търново

  • 13 май 2016 14:22

  • 2219
  • 2
Все още няма конкретни срокове за началото на строителството на магистралата Русе-Велико Търново
© Булфото

Конкретни срокове за началото на строителството на магистралата Русе-Велико Търново все още няма. Това коментира в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

По думите й причина за това са няколко фактора. "Зависими сме от процедурата по одобрението на Оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/. След това да се направи парцеларния план и да започне процедурата по отчуждаването на земите - зависи колко ще са земите и колко ще са обжалванията", каза Павлова.

На въпрос откъде ще дойдат парите за изграждането на пътя, министърът коментира, че за момента това, на което ще се разчита, е бюджетно финансиране.

По думите й вероятно ще се използват и приходите от бъдещата тол система, като Павлова изрази надежда, че тя ще бъде въведена до 2018 година.

Идейният проект за пътя вече е готов и е направено съгласуване с общините по трасето. Работи се върху максималния мащаб на проекта - с обща дължина 105 км, като той след това ще бъде разделен на отделни фази.

В момента се разработва ОВОС, която трябва да е готова до ноември т.г., за да може от следващата година да започне отчуждаването на земи.

Павлова обясни, че приоритетно ще се започне с обхода на Бяла и след това поетапно - с всички останали фази спрямо възможностите за финансиране.

В отговор на въпрос министърът призова шофьорите към търпение и да планират повече време при пътувания заради ремонтите по магистралата "Хемус".

"Ще има интензивни ремонти и това лято, предвид осигурените почти 100 млн. лева допълнително от бюджета - за спешни, превантивни и аварийни ремонти", каза Павлова.

По повод на изпълнители, които не са си свършили добре работата при санирането на сгради, Павлова каза, че за всеки един договор има гаранция.

"За съжаление има по един-два случая в някои общини, където имаме недобросъвестни изпълнители. В тези случаи или ги санкционираме, или търсим друг изпълнител", заяви министърът.

В Русе тя участва във форум "Региони в растеж". Програмата на министъра предвижда още да направи оглед на блок "Райна Княгиня", част от програмата за саниране на жилищни сгради в Русе, както и по проекта за изграждане на нов жп надлез в района на ГКПП "Дунав мост". В късния следобед министърът ще изнесе лекция за регионалната политика на страната пред студенти и преподаватели от Русенския университет.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.13 | 00:27

2
Краденето ще се забави !!!!

2016.06.13 | 00:27

1
не е определена фирмата приближена на власта която ще лапне парите и ще сгомняса магистралата

Добави коментар

Водещи новини