Плевнелиев категоричен: Ще защитя Конституцията

  • 10 май 2016 17:37

  • 4811
  • 6
Плевнелиев категоричен: Ще защитя Конституцията
© Булфото

Искрено се надявам, че в Народното събрание ще има дебат по същество – какво пише в Конституцията, как да помогнем на българските граждани все по-добре и по-ефективно да използват своето право на глас. Няма необходимост от консултации с парламентарно представени политически сили, за да защитя Конституцията на България и правото на българския избирател. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в отговор на журналистически въпрос по повод ветото, което държавният глава наложи върху текстове от Изборния кодекс (ИК), съобщиха от пресцентъра на президенството.

„Ветото е демократичен акт на държавния глава в подкрепа на конституционното право на българските граждани да гласуват”, подчерта Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и изрази убеденост, че „въпреки провеждащите се трудни и тежки разговори, демокрацията ще победи и ще намери своето развитие”.

Запитан дали ветото върху ИК може да разклати управлението, държавният глава каза, че гарантирането на конституционните права на българските граждани не може да представлява проблем. „С всяко следващо действие и законодателна инициатива в Народното събрание възможностите на гражданите да формират своята позиция, да гласуват, да променят своята Родина, трябва да се увеличават, а не да се ограничават. Смисълът в политиката е да овластим гражданите. Именно затова съм спокоен, че с това свое действие върнах дебата там, където трябва да се проведе – в Народното събрание, и по теми, които са от съществена важност за гражданите“, допълни държавният глава.

Според президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, всяка промяна в Изборния кодекс трябва не да бъде рестриктивна и да намалява или отнема права на българските гласоподаватели, а точно обратното - изборното законодателство трябва да дава повече права.

„За мен това е шанс да покажем на гражданите, че ги чуваме, шанс да застанем зад българите, където и да са те по света, шанс да осмислим с действията си в Народното събрание Конституцията на България и конституционното право на българите да гласуват лесно и удобно. Дебатът по ветото е шанс, надявам се така да се вижда и в управляващата коалиция“, заяви още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Novini.bg
4811 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.05.11 | 12:49

6
За щяло и не щяло свиква консултации, за това не. Не е лесно да си подлога.
VIKTOR

2016.05.11 | 07:37

1
NAI DOBRIQ PREZIDENT KOITO SME IMALI!! VINAGI USMIXNAT LA4EZAREN S GOLQMA XARIZMA ISTINSKI MAJ!! KRASIV MAJ! DA E JIV I ZDRAV!

2016.05.11 | 12:49

5
Има три обяснения: или си луд, или си безнадеждно тъп, или пастирката те е наела и ти плаща. Но не се хаби - няма нормален българин с грам мозък в главата, който да се съгласи с теб
хаха

2016.05.11 | 12:12

2
Това е най слабия президент който сме имали! Даже Желев бог да го прости беше по-добър!!!

2016.05.11 | 12:48

4
По добър в надупването ли? Виж му на желю снимката как са е огъзил.. така е вече 26г..
Ккк

2016.05.11 | 12:48

3
Ууууууууу най слабия и блед, срам....

Добави коментар

Водещи новини