Кунева: Целта на Изборния кодекс е да създадем закон за България, а не за партиите

  • 08 май 2016 12:18

  • 1875
  • 4
Кунева: Целта на Изборния кодекс е да създадем закон за България, а не за партиите
© Булфото

Целта на Изборния кодекс е да създадем закон за България, а не за партиите. Трябва да постигнем национален консенсус по този въпрос и има условия за това в рамките на широкото представителство в 43-то народно събрание. Именно в него се крие шансът ни за обединение. Това за яви пред БНР вицепремиерът и лидер на Движение България на гражданите” от РБ Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Тя съобщи, че във вторник Реформаторският блок ще се събере, за да обсъди президентското вето и че по-рано през деня е свикала и Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите.

Вицепремиерът посочи, че единственият начин да се постигне съгласие по върнатите текстове в ИК са преговорите,  както и да се спазват дадените обещания и да се решава разумно. ГЕРБ има важна роля на най-голямата партия, но отговорността и на останалите е определяща, коментира още тя. Според нея трябва да се даде възможност за стабилно и устойчиво управление, както и да се постигне консолидация на обществото около обща теза, а не допълнително разделяне.

По думите й част от решаването на въпроса със секциите в чужбина минава през електронното гласуване. В този век на мобилност трябва да дадем възможност на всички български граждани да могат да упражнят правото си на глас. Години наред слушам да се спори дали електронното гласуване няма да доведе до манипулации, сякаш в момента не се борим именно с това и без да има електронно гласуване, вместо да вложим енергията си във въвеждането му, посочи Кунева.

Тя припомни, че ДБГ са защитавали, по време на преговорите преди Великден, тезата, че щом не може да се стигне до консенсус за секциите в чужбина, то трябва да се запази досегашното положение, докато не се въведе електронното гласуване, както и да се акцентира върху организацията и прилагането му, но предложението не е било прието.

Трябва ни цялостна национална визия - искаме или не да приобщаваме българските граждани все повече към управлението. Нуждаем се от цялостна политика за българите, които живеят извън пределите на страната. За мен ние трябва да правим максималното за приобщаването им към вземането на решенията, категорична беше тя.

По отношение на президентските избори Кунева коментира, че РБ трябва да се обедини около общ кандидат, ясен негов профил и правила за номинациите – дали да са партийни фигурите или на равно отдалечени от партиите личности с обществен профил. Участието на Блока в президентските избори е важна крачка, не само като автоимунна мярка за уплътняване на присъствието на РБ, а защото този вид избори дава възможност да се сизгради цялостна визия за развитието на държавата, посочи председателят на ДБГ. Трябва да има повече консенсус в обществото, който да смени напрежението и непрекъснато противопоставяне на всяка цена. По думите й успешният профил е на човек постигнал много за страната си и с европейска визия, както и с подчертано чувство за приличе. Тя отново даде за пример Найден Зеленогорски като човек с над 20 години в политиката, който е доказано почтен и с роля на обединител.

Попитана за „Панама Пейпърс” Кунева коментира, че точно заради чувството за приличие е призивът на заместник-председателя на ДБГ Димитър Танев от изминалата седмица хората на държавни постове, които ще излязат от панамските документи, да се оттеглят от позициите си, с аргумента, че е морално укоримо да си на държавен пост, а да криеш данъци от държавата си.

По отношение на матурите Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 заяви, че ще е безкомпромисна при случаи на преписване - както към длъжностните лица, така и към зрелостниците.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1875 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.05.09 | 06:00

4
kurva nedoklatenaaaa , v 3atvora trqbva da si mur6o i na kol nabita

2016.05.09 | 06:00

3
значи не е престъпление да си на държавна служби и парите от далаверите да ги влагаш в офшорка , но е морално укоримо , браво кунева браво на движението ти , и високия морал които показваш , браво , показваш че си отгледана и изучена от достойни люде , верни на основните принципи на бандитизма

2016.05.08 | 23:30

2
Кунева не може едновременно да се угоди на всички и да се постигне усезаем напредък. Ако смяташ че обратното е възможно то ти не си лидер и никога не ти се е налагало да обединяваш и организираш хора. Съгласен съм за ел. гласуване, но единствено за държави в ЕС и Северна Америка.
681

2016.05.08 | 21:25

1
А истинската цел - да си осигурят насила повече субсидии.

Добави коментар

Водещи новини