Менда Стоянова: Вдигането на пенсионната възраст ще засегне около 15 % от хората

  • 26 ноември 2011 12:41

  • 1254
  • 1
Менда Стоянова: Вдигането на пенсионната възраст ще засегне около 15 % от хората
©

Около 15% от хората се пенсионират на годините си и те ще бъдат засегнати от повишаването на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 година за всички категории.

Това каза в интервю за "Фокус" Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. По думите й разчетите, които се правят от Националния осигурителен институт сочат, че голяма част от хората не се пенсионират, веднага, когато навършат възраст.

„Около 60% от хората се пенсионират от две, до три и четири години след навършване на пенсионната възраст. Фактически, тези хора няма да бъдат засегнати от пенсионната реформа, защото те винаги могат да решат да се пенсионират, тъй като са навършили тази възраст. От останалите 40%, разчетите показват, че около половината, тоест около 15%, вече са пенсионери, на базата на някакви възможности, които дават обикновено инвалидни пенсии от различен характер. (Всъщност това е и другото голямо перо, което така да се каже тежи на пенсионния фонд). И на практика около 15% са тези, които се пенсионират точно на годините си и те ще бъдат засегнати”, каза Менда Стоянова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1254 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2011.11.28 | 02:18

1
Политическия хамелеон Мента Стоянова - пръва ортачка на Кирил Рашков в данъчното !

Добави коментар

Водещи новини