Депутат от РБ: Без нас този ИК щеше да по-лош от всички предходни

  • 29 април 2016 13:01

  • 3512
  • 2
Депутат от РБ: Без нас този ИК щеше да по-лош от всички предходни
© Булфото (архив)

Без усилията на Реформаторския блок (РБ) този Изборен кодекс (ИК) щеше да по-лош от всички предходни. Успяхме да спрем редица безумния като лишаването от глас на българите в чужбина и да извоюваме въвеждането на електронното и по-широко машинно гласуване. Това каза в ефира на Нова телевизия Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“, секретар на Парламентарната група на РБ и член на правната комисия, съобщиха от партийната централа.

Най-сериозният напредък в този изборен кодекс са именно машинното и електронното гласуване. Машините в секциите са един от най-добрите начини за спиране на манипулациите в изборния ден, а чрез електронното гласуване ще дадем възможност на по-голям брой хора да участват на изборите, особено на тези зад граница, чието придвижване до секциите е по-трудно, коментира Делчев.

В опитите си да ограничат гласове от Турция колегите от Патриотичния фронт щяха да лишат всички наши сънародници от правото им да гласуват, затова ние предложихме да се направи изключение за Европейския съюз и градове над 1 милион души, където българите ще могат да гласуват и извън дипломатически представителства.

Относно референдумите Делчев бе категоричен, че провеждането им в един и същи ден с избори е правилното решение, затова от РБ настоявахме пред партньорите си безумният текст на БСП за разделянето им да отпадне, добави той.

Бяха трудни преговори, но с усилията и на Найден Зеленогорски и Димитър Танев, и на останалите партньори от мнозинството успяхме да постигнем консенсус и напредък относно кодекса Манолова, обобщи реформаторът.

БСП и ДПС проспаха дебатите по Изборния кодекс, нито бяха на първо четене, нито бяха активни на комисия, но в последния ден решиха да правят скандали, за да покажат, че съществуват, коментира Делчев, визирайки вчерашните опити на опозиционните партии да спрат гласуването на Изборния кодекс.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3512 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.30 | 19:04

2
KOI STE VIE BRE PEDALI PRODAJNI -NA KURVATA BOIKO FESA MU LIJETE GUZA! IZLUGAXTE IZBIRATELITE SI I SE SUIOZIXTE S GROB /KURVATA BOIKO FESA
KURVI

2016.04.30 | 19:04

1
KOI STE VIE BRE PEDALI PRODAJNI -NA KURVATA BOIKO FESA MU LIJETE GUZA! IZLUGAXTE IZBIRATELITE SI I SE SUIOZIXTE S GROB /KURVATA BOIKO FESA

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини