Провалите на държавното управление пращат България на опашката в Европа

  • 28 април 2016 06:38

  • 5142
  • 10
Провалите на държавното управление пращат България на опашката в Европа
©

Най-големите проблеми на България идват от провалите на държавното управление и това е основната причина страната ни да се закотви твърдо на опашката в Европа. Нещо повече - по някои показатели изоставаме и от държавите, които тепърва очакват одобрение да станат членки на Евросъюза. Това показва новото проучване The CatchUp Index ("Индекс на настигането"), представено вчера в София, пише "Сега".

Анализът потвърждава горчивата истина, че в България институциите не си вършат работата, а чиновниците ни имат ориенталски манталитет. Класирането е красноречиво - 33-та позиция от общо 35 държави по (не)справяне с корупцията и 32-ро място по показателите "върховенство на закона" и "ефективност на институциите". Напук на колосалните инвестиции от европейския и българския бюджет в нови магистрали и големите хвалби на премиера Бойко Борисов, страната ни се намира на 30-о място по транспортна инфраструктура. 29-ото място в дисциплината "демокрация" е обидно за България, но е факт.

Изследването показва още, че докато у нас бизнесът опъва каиша и тегли икономиката, държавните институции убиват скоростта, защото не успяват да създадат добри условия за развитие на фирмите и на гражданите. В резултат в областта "икономика" България заема 28-о място след Румъния и Хърватия. При това 28-ото място се дължи най-вече на един показател - нисък държавен дълг, по който страната ни е на 3-то място сред 35-те, а без него можеше да е и по-зле.

Мащабното изследване се провежда от 2011 г. в 35 държави - 28-те от ЕС и 7-те кандидатки за членство, включително Турция и Исландия. Целта му е да измерва и сравнява скоростите, с които се развиват европейските страни. В общата класация България е на 29-о място, изпреварена от всички други страни от Евросъюза и от Исландия. Индексът показва също, че Естония, Чехия и Полша наистина се доближават до по-развитите страни от ЕС, докато България и Румъния (която е точно пред нас под №28) не успяват да скъсят осезаемо дистанцията. А Гърция, която бе достигнала завиден стандарт на живот, закъсва сериозно и вече е изпаднала на 27-а позиция.

Класирането се основава на близо 50 различни показателя, които описват как се представя всяка от страните в четири области - икономика, качество на живот, управление и демокрация. За съжаление, но и очаквано, България получава слаби оценки по повечето критерии. По качество на живот например сме на 30-о място от 35 страни. Дори Черна гора, която не е в ЕС, събира повече точки в тази област. Тук влизат най-различни критерии - дял на хората, застрашени от бедност, процент на дългосрочно безработните, средна продължителност на живота, "гъстота" на висшистите, грамотност на учениците и т.н. И докато България стои посрамена на опашката, Чехия и Словения вече са пред Италия и Испания по качество на живот, а Естония и Полша изпреварват Португалия и Гърция.

Някои от по-новите държави в ЕС успяват да се възползват по-добре от предимствата на членството и ускорено догонват развитите, коментира вчера авторът на изследването Марин Лесенски от Институт "Отворено общество". Естония е шампион, Чехия, Словения, Словакия, Полша, Литва също се представят много добре. Той подчерта, че доброто образование има огромно значение за бързото икономическо развитие. Естония и Полша например са в челната петица на Европа по резултати на учениците в тестовете PISA, които показват равнището на подготвеност на децата по математика, писане, природни науки.

Последвайте канала на

Калина Христова
5142 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
23

2016.05.01 | 15:54

10
стига сте плакали . радваите се на евроатлантическите ценности

2016.04.29 | 00:23

6
Радвайте се на педерастията ,наркоманството ,курвалъка ,убииствата ,все европейски и краварски "ценности !Радвайте се на бедността и глупостите на "политиците " !

2016.05.01 | 15:54

9
ТЕЗИ ПРОВАЛИ НЕ СА СЛУЧАЙНИ А ПЛАНИРАНИ ОТ ПРОДАЖНИТЕ НИ МЕКЕРЕТА НАРИЧАНИ ЗА БЛАГОЗВУЧИЕ-ПОЛИТИЦИ

2016.04.29 | 00:22

5
Мисля си ,че малко са ни надценили ! Ние държим здраво последното място ,благодарение на "мъдрото " ръководство на ГРОБ и сателитите -РБ,АБВ ,Полуфабрикатите ,дори БДЦ !

2016.04.29 | 00:22

4
ДОЛУ Борисов ! ДОЛУ ГЕРБ ! Абсолютен некадърник , лъжец и крадец !
ааа

2016.04.29 | 01:41

7
Ами така е, ние сме си добре така, гък не казваме, само тук сме силни, по форумите, замаскирани. Още дълго ша ни шибат и ша ни играят цирковете си
Рая

2016.04.29 | 00:21

3
ГЕРБ се зарази от некадърноста на комунистите и усилено подръжава на тях,да се стегнат и да работят усърдно и да се престане с това, че примерно Полша еди какво си, пък Словения еди как си,да гледаме и сръвняваме дейността си с държави които са били в нашия лагер и да ги стигнем не за 5 а за 3 години ако трябва,какво значи електронен подпис ще има 2019 г.сега трябва да има днес а не след 3 год.,това е безумие да се прави нещо но след 3 или 5 години,всяко отлагане на каквато и да е идея е пагубно за хората в държавата,доказва се че в държавата нямаме истински държавници и водачи и това е голям проблем за управле нието ни.От жаба кон не става ,мързела,простотията и морала сринаха всичко в тази държава ,защото острани недоброжелатели си позволяват да се изказват ,че не си заслужаваме държавата,защо им позволяваме това,защо то лошо се управлява и лошо се живее в такава държава Истина ли е ,да така ли е и какво от тук нататък.Работа, много работа,законност,отговорност.Това е друго няма. От тъпотия и мързел винаги ще сме на опашката и винаги ще харесваме живота на другите ,защото те не са ние.

2016.04.29 | 00:19

2
Енергията и потенциала на младите хора не се използ ва,не говоря в политика а за всички свери в икономика ,стопанство и т.н ,хората няма какво да правят и вместо да бъдат полезни стават вредители на всичко което се мъчи да направи което и да е правителство.И какво става или отиват в друга държава или стават престъпни ци,как пък едно правителство не разбра какво се случва с българите в тази държава и малко по енергично и по живо да променят и утвърждават тези закони,не става въпрос само за бързина но и за качество ,това което из искват и от нас.Затова няма да има уважение нито към държава нито към българите като цяло където и да сме в света,една добре управлявана държава буди респект,уважение и почит когато се е доказала с това. Хората които заемат държавни и обществени позиции трябва да знаят ,че са там заради нас и трябва да работят за нас за обществото,разни егоисти,алчни и с нисък морал не са за обществена работа ,те трябва да са или в областа на науката или еднолични търговци но не и на ръководни държавни длъжности,за тези длъжно сти трябват яки качества.

2016.04.29 | 00:17

1
Всичкия,карашмалък,идва от европа,с техните ценности в кавички.После ние не се справяме.Крадеца вика,дръжте крадеца.Цял ЕС,е манджа с грозде
naco

2016.04.30 | 16:46

8
С Бойко ,толкова!!! И ПАК питаме Бойко ли искате или ДЪРЖАВА???

Добави коментар

Водещи новини