В НС отново се изпокараха за Изборния кодекс, Каракачанов и Казак спорят кой е балканджия

  • 26 април 2016 18:38

  • 4562
  • 4
В НС отново се изпокараха за Изборния кодекс, Каракачанов и Казак спорят кой е балканджия
© Novini.bg

Предизборната кампания остава 30 дни, реши окончателно парламентът при гласуването на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс.

Първоначално от ГЕРБ предлагаха предизборната кампанията да се намали на 21 дни. При гласуването днес "за" запазване на едномесечната кампания бяха 108 народни представители, 13 гласуваха "против", а петима се въздържаха. Съпредседателят на ПГ на ДПС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно подкрепи съкращаването на предизборната кампания с една седмица. Според него идеята е добра, защото така ще се спестят средства за кампанията и избирателите ще имат повече време за себе си, а не за политиците. "Всички знаем, че кампанията се провежда в последните две седмици. До тогава специално в Габрово хората си почиват, правят много други по-приятни неща, отколкото да ходят по предизборни събрания", коментира той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността изрази учудване, че "политик от такова международно либерално ниво" като Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно иска да ограничи предизборната кампания и правото на гражданите да се информират. "А иначе избирателите и в Габрово всяка вечер имат и друга работа", посочи той. "Балканджиите са хора оправни, вие не сте от тоя край, аз по принцип съм от там, габровци са хора будни, мислят през деня за избори, а вечерно време правят други неща", добави Каракачанов. Той отбеляза, че първата седмица от всяка кампания е техническа - да снимаш кандидатите, да отпечаташ материалите.

"Г-н Каракачанов, не знаех, че Русе се намира в Балкана, но благодарение на вас научих, че човек, роден в Русе е балканджия", каза в отговор Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно. Той посочи, че партиите могат да си отпечатват диплянките, плакатите и фланелките преди кампанията. "По-важно е с какви послания ще ги облъчваме избирателите", коментира Казак. По думите му, ако кандидатите не стават за нищо, и три месеца няма да стигнат да убедят избирателите да ги подкрепят.

Независимият депутат Велизар Енчев призова Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа да обясни защо от ГЕРБ първо са предложили това репресивно предложение към партиите с по-малък бюджет и сега го оттеглят. Той посочи, че причината ГЕРБ да се откаже от намаляване на кампанията е днешната среща в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с участието на министър-председателя Бойко Борисов.

В лично обяснение председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа посочи, че са направили тези отстъпки, защото се стремят да постигат консенсус по текстовете. "Партия ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата на играта, защото ние можем да победим във всяка една игра,независимо кой е правил правилата", отбеляза той.

Говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова отбеляза, че установената практика е кампанията да бъде 30 дни. Освен това хората трябвало да имат право на информиран избор.

Депутатите отхвърлиха и възможността предизборната кампания да се води на друг език, когато е осигурен превод. За това имаше две предложение. Едното беше отправено от независимият народен представител Лютви Местан, който предложи в отделни случаи и при задължително осигурен превод на български език да се допуска ползване и на друг език.

Второто предложение беше отправено от народните представители от ПГ на ДПС в лицето не председателят на партията Мустафа Карадайъ. Той предложи в случаите, когато кампанията се води и на друг език, да се осигурява превод на български език. В отрицателен вот народният представител от ПГ на "Атака" Илиан Тодоров се обърна към ДПС с думите „Ако искате да говорите на турски занимавайте си в Турция”.

Последвайте канала на

БТА
4562 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Веселин Василев

2016.04.27 | 08:28

1
За кой ли път вместо със сериозни неща 240 кретенчета се занимават с глупости.

2016.04.27 | 09:30

2
техните ;глупости; ни ограбват по всякакъв начин

2016.04.27 | 14:42

3
Глупостите на тия хрантутници са безгранични !!!
1

2016.04.27 | 14:42

4
РЕФЕРЕНДУМ !!!!

Добави коментар

Водещи новини