БСП: Време е за демократична, правова и социална България

  • 24 април 2016 14:48

  • 1869
  • 9
БСП: Време е за демократична, правова и социална България
© Булфото

Крайно време е да бъде създадена онази държава, която Конституцията повелява – демократична, правова и социална България. Това се казва в проекта за политическа платформа на БСП „ЗА БЪЛГАРИЯ – СУВЕРЕННА, СПРАВЕДЛИВА, ПРОСВЕТЕНА!”, одобрен на заседание на Националния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Документът предстои да бъде представен и приет от 49-тия Конгрес на БСП, който предстои на 7-8 май. В платформата социалистите изразяват тревога за съдбата и бъдещето на страната ни и отбелязват, че промените в света през последния четвърт век са изострили до крайност неравенствата, създали са множество военни конфликти и са донесли световната финансова, икономическа, социална и политическа криза. България се намира в критичен и преломен момент, заплашена е от демографски колапс, дезинтеграция, социална поляризация и културна деградация, отбелязват от БСП и предупреждават, че демокрацията у нас е в упадък. Социалистите посочват, че политическият процес се е превърнал в порочна технология, чрез която десницата овладява държавната и местната власт, а управляващите са готови на отстъпление от националните интереси в името на корпоративната власт. Отбелязват също, че в България набира сила авторитарното управление, налагат се идеи за „премиерска“ или „президентска“ република, докато според БСП парламентаризмът и представителната демокрация могат да гарантират свобода и самоуправление.

„Тече процес на унищожение на идеята за държавност. Държавата загуби посока, а държавността е компрометирана. БСП не може да приема задълбочаването на тези процеси, пагубни за бъдещето на България”, пише в платформата на партията. В нея се подчертава, че пред БСП стои отговорността да бъде категоричната лява алтернатива за страната и че БСП е национална партия, отстояваща националните интереси, работеща за единството на нацията и унитарния характер на българската държава. Посочва се също, че основите на лявата национална политика са: Суверенна държава, която защитава националните интереси от глобалния неолиберален икономически и политически диктат; Справедлива държава с активна роля на регулатор, собственик и инвеститор; Социална държава, съдействаща за повишаване на заетостта, доходите и потреблението, за преодоляване на бедността, повишаване качеството на живот и демографски прираст. „Наш дълг, като носители на левия проект за България, е да се борим, за да си върнем загубеното доверие, за утвърждаването ни като изразители на жизнено необходимата за страната алтернатива”, категорични са от левицата.

От БСП насочват вниманието към струпването на огромни маси от имигранти, които могат да дестабилизират България, докато управляващите допускат въвличането й във военното противопоставяне между НАТО и Русия. В напрегнатата международна обстановка и натрупана вътрешна несигурност, възстановяването на държавността е задължително, а без това реформите в отделни сектори са невъзможни. В платформата на левицата се казва, че съдебната система не изпълнява ролята си на ефективен защитник на закона и на равенството пред него и че е наложително освобождаването й от политически контрол и намеса. В същото време политиката в областта на вътрешната сигурността и отбраната на настоящото управление е провал, а в резултат на необмислени реформи в МВР и в системата за отбрана, е достигнато критично ниво, под което е невъзможно те да изпълняват своите основни функции. Необходимо е поддържането на съществуващите и изграждането на адекватни на съвременната среда на сигурност отбранителни способности, а МВР и ДАНС трябва да предприемат решителни действия за рязко намаляване на корупцията и злоупотребите с власт, призовават социалистите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1869 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2016.04.29 | 18:18

9
То това време вече стана 27+45 години, беее!!! Не се ли наядохте най-после и да се махате от България!
ГЕРБ - 1 800 000 избиратели

2016.04.29 | 18:18

7
Времето ви свърши другарки и другари! Почивайте в мир комунисти!
BOIKO TURZINA

2016.04.29 | 18:18

8
gerb e turska partia na Turcia

2016.04.29 | 18:17

5
Това не може да стане, камо ли в тази страна.
BOIKO TURZINA

2016.04.29 | 18:18

6
gerb e turska partia na Turcia
Мохикана

2016.04.29 | 18:17

4
Демократична и правова държава може да станем, едва след като се отървем от тоталитарното управление на пожарникаря Борисов!
ъх

2016.04.29 | 18:17

3
само бате боико ще ни оправи..........отзад

2016.04.29 | 18:17

2
ЛЪЖАТ ! БСП = свинар ! ГЕРБ = ТИКВА и то престъпна и много проста ! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН ! Дружба с РУСИЯ !
ASAN AL MAKTUB

2016.04.25 | 07:59

1
احتاج الى المساعدة رجاءا

Добави коментар

Водещи новини