БСП: Управляващите искат Изборен кодекс за свое лично ползване (видео)

  • 26 април 2016 14:36

  • 1716
  • 2
БСП: Управляващите искат Изборен кодекс за свое лично ползване (видео)
© Пресцентър БСП

Всички кандидати, независимо от вида избори, които се провеждат, трябва да имат равен старт. Този равен старт, който би трябвало да бъде гарантиран от Изборния кодекс, се отнема от кандидатите с приетите промени за единен номер по време на кампания”.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов в отрицателния си вот по повод на приетото предложение на управляващите за единен национален номер на всички участници, независимо от вида избори.

По думите му тези партии, които имат достатъчно финанси, които имат държавна субсидия, ще имат голямо преимущество пред всички останали. „Те ще имат възможност тяхната кампания да бъде централно финансирана и да присъства по централните медии. Това ще стане с единния номер за цялата страна”, заяви депутатът.

Според него това поставя в неравностойно положение някои кандидати, особено на местните избори, и е прелюдия към ограничаване на възможността за местни коалиции.

Попов заяви, че е гласувал против и предложението за удължаване на изборния ден до 21:00 часа. По думите му това ще доведе до по-големи възможности за фалшификация на вота, когато хората са уморени и ще трябва да седят по цяла нощ за предаване на протоколите. „Тези текстове доказват това, което искат да направят управляващите – да създадат един кодекс за свое лично ползване”, заключи Филип Попов.

Чавдар Георгиев към управляващите: Целите само централен контрол върху целия изборен процес
„Приетите от управляващите правила водят единствено към извода, че на тях им харесва да има централен контрол върху целия процес, да извършват изборите по потайни доби, за да може да има пълна манипулация”, заяви от трибуната депутатът от левицата Чавдар Георгиев.

По думите му, ако вървим по този път, Изборният кодекс ще стане една каша, която няма как да се прилага ефективно. „Вие предпоставяте по законодателен път хаоса на предстоящи избори. За него обаче, ще отговаря управляващото мнозинство”, заяви Георгиев.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чичо

2016.04.29 | 22:22

2
Доказаха се като некадърни управници, но продължават да пречат на тези, които се справят по добре.
Умник Гюро

2016.04.29 | 22:21

1
Еbи си майката, червен боклук!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини