Политолог: Тече подготовка на лявоцентристка коалиция

  • 22 април 2016 21:29

  • 4389
  • 0
Политолог: Тече подготовка на лявоцентристка коалиция
©

Неразбираемо е какво точно става с този ремонт. Отново сме напът да се окажем в ситуация няколко месеца преди изборите да не знаем по какви правила ще бъдат проведени те. Това е лоша практика, каза в предаването "Панорама" по БНТ политологът Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по повод промените в Изборния кодекс. Ремонтът е късен и принципите зад него остават неясни, добави той.

В повечето държави задължителният вот се прави с цел да се разшири обхвата на хората, които гласуват. Нашият е направен така, че ще затрудни вота, подчерта Димов.

По думите на председателя на Института за дясна политика Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, сериозният политически въпрос е какво искаме да постигнем с промените в Изборния кодекс – дали по-широко политическо представителство в парламента, или избирателна система с по-малко представителство, която да ни даде повече стабилност. Тези промени не отговарят на нито един от двата въпроса. Задължителният вот има две страни – от едната страна са всички граждани, от друга – тези които искат нашия вот. Те се насочват само към активните граждани, а сега ще трябва да се обърнат към незаинтересованите и да ги превърнат в избиратели. Не знам дали политиците си дават сметка за това, коментира Димов.

В момента сред управляващите има нестабилност, която пречи да бъдат проведени ключови реформи. Ако искаме да направим наистина устойчиви реформи, трябва да има последователни правителства и сериозни опозиционни партии, каза още председателят на Института по дясна политика.

Чрез някаква инженерна дейност можем да създадем еднопартийно правителство, не знам обаче дали това си струва. В момента липсва съдържателно мнозинство в парламента. Думата коалиция е прекалено силна за това, което имаме в парламента. Постепенно ГЕРБ се измести в по-лявоцентристка посока и в момента тече подготовка на лявоцентристка коалиция, заяви Даниел Смилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини