Ще гласуваме задължително на изборите, санкции няма да има

  • 14 април 2016 15:55

  • 3915
  • 7
Ще гласуваме задължително на изборите, санкции няма да има
©

Гласуването на избори става задължително, реши правната комисия в парламента, която започна обсъждането на промените в Изборния кодекс на второ четене. Падат обаче санкциите за граждани, които не желаят да отидат до урните в изборния ден.

Наказателната мярка бе предложение на Патриотичния фронт, което техните представители сами оттеглиха. Още преди да стане ясно, че вотът става задължителен, от ДПС обявиха, че са твърдо против.

"Ако се подкрепи, ще събираме подписи за обявяване на текста за противоконституционен", заяви депутатът от движението Хамид Хамид.

Той определи задължението да гласуваш като нехуманно и недемократично. Това е опит да прехвърлим отговорността върху раменете на гражданите, отбеляза юристът от ДПС. Само неговите съпартийци бяха против текста, а Филип Попов от БСП се въздържа. Текстът обаче мина с 9 на 5 гласа. Преди това комисията отхвърли предложението на ДПС и тези на независимите Георги Кадиев и Лютви Местан въвеждането на задължителния вот да отпадне.

ДПС се обяви и срещу дистанционното електронно гласуване. Според съпредседателя на движението Четин Казак при него не може да се гарантира тайната на вота.

В основните принципи на Изборния кодекс да се въвежда, че е възможно електронното гласуване, е неприемливо, подчерта Казак, като посочи, че може евентуално да се въведе експериментално. Той поиска първо гаранции, че няма да има злоупотреби.

"Но дотогава, да го въведем в основния корпус на Изборния кодекс, означава, ние да предпоставим, че е сигурно, че електронното гласуване не е рисково. Той поиска текстът да си остане в преходните и заключителните разпоредби на кодекса,

но не и в основната му част, където е подреден като чл.5. Такова е било и становището на работната група към правната комисия, припомни депутатът от ДПС.

БСП се солидаризира с ДПС срещу електронния вот.

"Няма гаранция за вота, подпомага се репресията върху избирателя. България не е готова, както и много други европейски държави. Гласуването в неконтролирана среда, категорично твърдя, че ще доведе до репресия и натиск", каза соцдепутатът Филип Попов. Според него не трябва текстът изобщо да присъства в кодекса.

Социалистите пък предложиха в Изборния кодекс да се запише, че не може да се провеждат в един ден референдум и избори.

Попов защити поправката с аргумента, че на последните местни избори се създаде хаос и затруднения за гражданите.

Тук пък ДПС върна жеста към социалистите - застана на тяхната позиция. Гласуването за референдум да бъде в отделен ден, поиска и движението.

"Кампанията за изборите тотално засенчва, затапва всякаква друга кампания, свързана с референдума. Това е много сериозен аргумент", посочи Четин Казак. Той предупреди, че другата причина за подкрепа на предложението е фактът, че и без това изборният процес е достатъчно усложнен по този начин, а и никакъв особен финансов ефект не е имало двата вота да се проведат в един ден. Иначе само отбиваме номера, категоричен беше депутатът от ДПС.

Реформаторите Петър Славов и Димитър Делчев веднага скочиха срещу опозицията, че аргументите им не били основателни и нямало да има затапване на референдумаако се провежда едновременно с избори.

Тук шефът на правната комисия направи забележка на РБ, че влизат в политически дебати, които са за пленарна зала.

Последвайте канала на

Калина Христова
3915 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
коалицията АТАКА+ДПС+БСП Орешарски

2016.04.17 | 09:03

7
Пак са заедно ! АТАКА+ДПС+БСП

2016.04.17 | 09:03

6
При електронният вот, тайната на гласуване е много по-сигурна отколкото при сегашния модел. Нямам време да ви обяснявам как и защо. Ще кажа единствено, че е нормално ДПС, ДОСТ и БСП да са против, понеже при задължително и ел. гласуване ще видят парламент през крив макарон.
Гост

2016.04.17 | 09:03

4
И кое се променя? Като няма глоби , кое му е задължителното, ще ме мъмрят ли ако не отида да гласувам. Нищо не се променя а само на думи се прави нещо.

2016.04.17 | 09:03

5
Ще бъдеш изправен пред класа и ще получиш мъмрене от дружинния ръководител!

2016.04.17 | 09:02

3
Ако гласувалите са по малко от 51%, изборите не трябва да се зачитат.

2016.04.17 | 09:02

2
ами , гласувайте си
ЦК на БКП

2016.04.17 | 09:02

1
За Престъпници- не гласувам !!!

Добави коментар

Водещи новини