БСП внесе законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ

  • 24 ноември 2011 13:03

  • 909
  • 0
БСП внесе законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ
© Булфото

БСП внесе днес в парламента проектозакон за забрана на проучването и добива на шистов газ в България.

Ако бъде приет, той би трябвало да отмени решението на правителството от юни тази година за проучванията за шистов газ.

Социалистите обясниха, че при подготовката на проекторазпоредбите са ползвали опита на Франция, където технологията също е забранена.

В текстовете са предвидени санкции до 100 хил.лв за фирмите и до 10 хил.лв за физическите лица, ако нарушат забраната. Предвижда се всяка година до 30 март правителството да внася в парламента доклад за проучването и добива на въглеводородни течности и газове и използваните способи, както и за влиянието им върху околната среда, съобщи Dnevnik.bg

Фирмите, които с или без разрешение са правили проучвания и добив на шистов газ, трябва да представят в срок от един месец от влизането на закона в сила в министерството на икономиката и на околната среда пълен отчет за извършените от тях дейности, предвижда проектът на левицата.

Внасянето на проекта е в отговор на призива на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който по време на парламентарния контрол миналата седмица призова депутатите, които са против проучванията за шистов газ в България, да внесат искане за забрана и да носят отговорността за това решение.

Вчера от РЗС внесоха проект за решение на Народното събрание за забрана на проучването и добива на шистов газ, а от "Атака" преди месец предложиха морататориум.

Днес бившият конституционен съдия и депутат от левицата Любен Корнезов коментира, че решението на Министерския съвет може да бъде отменено единствено със закон.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини