Социолог: Борисов се окопити, взе метлата и мина в контранастъпление

  • 06 април 2016 17:59

  • 3306
  • 7
Социолог: Борисов се окопити, взе метлата и мина в контранастъпление
©

Всяка реформа обикновено е свързана с определена социална болка. Реформата означава оптимизиране на изразходването на пари – срещу по-малко изразходване да се получава по-добра услуга, по-добър обществен ефект. То обикновено означава разбутване на гилдии, на съсловия,на определен ред, а това винаги причинява дискомфорт. Това е принципната постановка.

Това каза пред БНР социологът Първан Симеонов, който сравни политиката на правителството с гасене на пожари.

В конкретните два случая на протести, които наблюдаваме днес, струва ми се, че все пак може да се стигне до диалог. Имайте предвид, че логиката на протеста обикновено е да демонстрира мощ, за да може после да се влезе в диалога с по добри позиции. Така, че диалог вероятно ще има. Още повече, че властта в такива моменти действа кризисно и се опитва да предвари големите протести, а и да влезе бързо в диалогичен режим, аз поне това чувам досега. В тази сложна управленска конфигурация, която имаме в момента, е не двойно, а тройно по-трудно да се правят каквито и да било реформи, защото се случват пакетни договаряния и никакъв замах не може да се види и никакъв размах не може да се прояви, заяви политическият анализатор.

Огнища на напрежение се появяват на все повече места в обществото това напрежение се засилва от липсата на ясна политическа алтернатива, коментира той.

Социологът сравни ситуацията с „общо скърцане на зъби сред обществото“, което Борисов чува. Борисов се окопити от най-тежките седмици от началото на годината, когато през два часа се говореше дали ще има предсрочни избори. Излезе, взе метлата, мина в контранастъпление, но неговото управление не е застраховано от износване също, особено в този вид. Струва ми се, че след президентските избори Борисов ще започне да мисли за някакво преконфигуриране - дали по пътя към голяма коалиция, дали по пътя към нови избори и т. н. По-малко вероятно е нови избори да са тази година, но след президентските избори ми се струва, че той ще се замисли, че така дълго няма да може да продължава, посочи Първан Симеонов.

Скърцането със зъби на обществото ще си намери бенефициент. Някой - дали Трифонов, дали Марешки, дали Кънев, дали някакви национал-консервативни сили и патриотични, защото сега това е на мода - някой ще осребрява недоволството, което в момента не се отлива никъде, каза още социологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3306 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.04.18 | 15:19

7
SOCIOLOZITE SA SILNA OTROVA

2016.04.18 | 15:19

6
как тези мутри (Б.Б. и компания ) превърнаха думата "реформа " в нещо мръсна
каката на баткото

2016.04.18 | 15:18

4
ти не си социолог,а продажен социопат!

2016.04.18 | 15:19

5
А ти си направо патка.

2016.04.18 | 15:18

2
Вярвам на Борисов и ще гласувам за него
Попа

2016.04.18 | 15:18

3
Явно си пасивен neдaл и обичаш да ти го слагат.

2016.04.09 | 13:15

1
Попа да ми седне на топа.

Добави коментар

Водещи новини