Енчев: Кабинетът има двойнствена позиция за дълга

  • 01 април 2016 11:20

  • 1279
  • 0
Енчев: Кабинетът има двойнствена позиция за дълга
©

По време на парламентарния контрол независимият депутат Велизар Енчев попита министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва какви заеми са взети и какви предстои да се вземат, както и има ли опасност от дългова спирала.

Финансовият министър поясни, че тази година е предвидено взимането на заем в размер до 5,3 млрд. лв.

Основна предпоставка за вземането на дълг е осигуряване на средства за рефинансиране и поддържане на фискалния резерв в качеството му на ликвиден буфер. Заложените лимити се наблюдават стриктно от Народното събрание. Предвидено е осигуряване на буфер по Закона за кредитните институции. На база на текущите параметри по консолидираната фискална програма салдото е положително в размер на 15,2 млн. лв. Бюджетната позиция се подобрява с 1,2%. Независимо от тези положителни фискалната рамка за годината предвижда дефицит по консолидираната фискална програма, което налага емитирането на нов дълг, заяви Горанов.

Велизар Енчев не остана доволен от отговора му, като каза, че няма яснота кое налага взимането на нов дълг. Той припомни думите на премиера Бойко Борисов по време на управлението на кабинета "Орешарски", че вземането на нов дълг е катастрофа за държавата, и попита министъра на финансите на какво се дължи двойнствената позиция на правителството.

Сякаш преди седяхте на друго място в пленарната зала - този проблем с вас няма да го коментирам, отвърна Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини