Кунева: Проблемите с радикализма ще се решат и през образованието

  • 25 март 2016 14:27

  • 1221
  • 6
Кунева: Проблемите с радикализма ще се решат и през образованието
© Булфото

Бежанската вълна, ако не бъде овладяна и ако децата на мигрантите не бъдат интегрирани навреме, несъмнено ще доведе до изолацията им в гета, а оттам и до радикализация. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 на конференцията "Образование за мир на учителските синдикати на Балканите", организирана от Синдиката на българските учители.

Според министър Кунева интеграцията на мигрантите трябва да мине през образованието им. Вицепремиерът посочи, че на Балканите, макар и да няма такова струпване на имигрантски неинтегрирани маси, съществуват проблемите с бедността и със социалното изключване на общности, предимно от ромски произход. Тези деца растат неграмотни и съответно непригодни за икономическия живот на страните ни. И това, трябва да си даваме сметка, представлява сериозен риск не само за икономиката, но и за сигурността, подчерта Кунева.

Тя коментира, че вчерашното решение на Хагския трибунал е напомнило на всички на Балканите колко е крехък всъщност мирът и колко много грижи трябва да се полагат за неговото запазване.

Днес живеем в друго време в сравнение с 90-те години, но не по-спокойно, посочи Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Тя уточни, че опасностите са други и колкото и мерки за сигурността службите да взимат, до голяма степен решенията на сегашните проблеми се крият именно и в образованието. Сблъскваме се с тероризъм, с разрастване на радикализма, включително и териториално през организации като ДАЕШ, с бежанска вълна, която носи своите рискове за сигурността и не на последно място със засилване на екстремизма у младите хора. Точно те трябва да имат шанса на интеграция, каза още вицепремиерът.

Вярвам, че няма въпроси, на които отговорът да не е свързан с образованието и няма проблем, който да не може да бъде решен през образованието, заяви Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Тя посочи, че учителите често се налага да заместват родителите, които са заети и особено на Балканите, където много родители работят в Западна Европа. Според Кунева именно учителите се оказват тези, които могат да създадат у децата разбиране за основни ценности - уважение към другите, приемане на различните, толерантност. Учителите са тези, които могат и трябва да дадат на децата и социалните ценности - спазване на върховенството на закона, зачитане на правилата, уважение към демокрацията, отношение към мира. Изграждането на тази ценностна система върви ръка за ръка с изграждането на умения за живот в 21-и век, обобщи министър Кунева, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1221 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Кунева, Кунева, та пак Кунева !

2016.04.01 | 13:25

6
Не е ли симптоматичен факта, че електронните медии пстоянно ни занимават с Кунева ? Ризова и Цоневотдавна превърнаха своите предавания "Лице в лице" и "Още от деня с Димитър" в партийна трибуна на ДБГ и системно се изживяват в качеството на рекламни лица и политически остриета на Кунева, правейки внушението, че всеки реформаторски успех на правителството се дължи преди всичко на тази всестранно развита личност.
невероятно

2016.04.01 | 13:25

5
Откри Америка! С образованието във всички случаи! Но НАЙ-НАПРЕД ЧРЕЗ СПРАВЕДЛИВОСТ и относително правилното разпределение на благата. Защото бедните хора нито образование, нито здраве могат да си позволят . А основните причини за бедността са: жестоката експлоатация, пораждана от монополната частна собственост и УЖАСЯВАЩО ВИСОКАТА РАЖДАЕМОСТ от неграмотните и фанатизирани маси.
Buddha Bar

2016.03.26 | 20:53

4
Когато препиеш гледаш този урод от снимката 2 минути и имаш гарантирано орално.изпразване на съдържанието.

2016.03.26 | 20:53

3
Проста комунистическа к.у.р.в.о Бин Ладен беше висшист ма овцооооооо....

2016.03.26 | 20:53

2
Гнусна червена кукувица!
кокиче

2016.03.26 | 20:53

1
кой кого ще образова не се знае..виж фереджето и чалмата станат традиция в страната на тая проста патка и пожелавам арабска забрадка

Добави коментар

Водещи новини