НС прие на първо четене промени в НПК

  • 23 март 2016 10:28

  • 2237
  • 0
НС прие на първо четене промени в НПК
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Измененията са внесени от Данаил Кирилов /ГЕРБ/ и група народни представители - членове на правната комисия. Със законопроекта се цели регламентиране на правилата, по които следва да се развие наказателното производство, когато се установи, че то е образувано за деяние, за което вече е наложено административно наказание. В редица случаи, въпреки невъзможността за кумулиране на наказателна и административнонаказателна отговорност, се образуват и наказателно, и административнонаказателно производство за едно и също деяние. Изричната уредба на правилата, по които да се избегне двойното наказване, е наложителна, предвид постановяването на тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което се разрешават проблемите, свързани с действието на принципа ne bis in idem, в съответствие с действащото към момента законодателство и с практиката на Европейския съд по правата на човека.
Депутатите приеха и промени в състава на постоянни комисии и в постоянна делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

По предложение на ГЕРБ измененията в Закона за местните данъци и такси отпаднаха от приетата по-рано днес програма на Народното събрание за тази седмица. С промените се предлага въвеждане на нов алтернативен данък върху таксиметровите превози. Народното събрание ще обсъди Проект за решение за предсрочно преустановяване съществуването на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България, предвижда още програмата на депутатите за тази седмица.

В дневния ред на парламента са включени още промени в Закона за пътищата, в Закона за местните данъци и такси. Като първа точка в четвъртък депутатите ще обсъдят на второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а след това първо четене на Законопроекта за кредитите за недвижими имоти на потребители. По предложение на Атанас Мерджанов от "БСП лява България" в програмата беше включено и първо четене на промени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Последвайте канала на

БТА
2237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини