НС реши чиновниците на висши държавни постове задължително да имат минимум магистърска степен

  • 17 март 2016 10:55

  • 2784
  • 5
НС реши чиновниците на висши държавни постове задължително да имат минимум магистърска степен
© Novini.bg

Парламентът въведе изискване за висше образование и магистърска степен за ръководителите на всички висши държавни институции и органи, които се назначават с решение на Министерския съвет.

Извън обхвата остават изборните длъжности като премиер, кметове и др. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за администрацията, внесени от Бойка Маринска от Реформаторски блок.

Последните години видяхме много "инсекти" на държавни постове, какво правим с дипломите, които политици и бизнесмени си купиха от български висши училища, констатира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той добави, че между първо и второ четене вероятно ще предложи да бъде разписано и изискване, освен магистър, висшите администратори да имат и поне 3 години работа по специалността, която ще декларират с дипломата си.

Депутатите приеха и проекта за изменения в същия закон на Светлин Танчев от ПГ на БДЦ. С тях се дава възможност да се назначават в администрацията на изпълнителната власт, извън числеността на персонала, по Кодекса на труда служители на срочни трудови договори за управление и изпълнение на проектите и програмите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Това ще става чрез конкуренция, основана на професионални качества. Възнагражденията ще са изцяло за сметка на техническата помощ по съответната програма или проект.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2784 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Citadel

2016.03.17 | 17:03

5
Щом Лиляна Павлова има докторска степен без да има магистърска, за мен това изчерпва темата.
бобо

2016.03.17 | 15:15

4
НЕ е важно образованието - а ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ХОРАТА. Те са там да РАБОТЯТ И ПОМАГАТ НА ХОРАТА , а повечето от тях са неуслужливи и арогантни. Забравили са кой им плаща заплатите.
Аз казах

2016.03.17 | 15:15

2
Администрацията да се съкрати наполовина.
Веселин Василев

2016.03.17 | 15:15

3
"Калинките" с това решение ще поизченат.
гост

2016.03.17 | 15:15

1
Съкращения - това е необходимо да се направи но на никое правителство не му стиска.

Добави коментар

Водещи новини