3 месеца за почетните консули да върнат червените номера и да отворят истински офиси

  • 15 март 2016 20:35

  • 1684
  • 2
3 месеца за почетните консули да върнат червените номера и да отворят истински офиси
© Булфото

Почетните консули ще имат 3 месеца, за да върнат червените дипломатически номера и да получат нормална регистрация за автомобилите си.

Това предвижда проект на наредба на министъра на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, и вицепремиера Румяна Бъчварова, пише в. “24 часа”.

Утре тя ще бъде представена на премиера Бойко Борисов, който миналата седмица нареди орязване на привилегиите на почетните консули.

Ще бъде ограничен и до един автомобилът, който може да се ползва за дипломатически нужди, предвижда проектът на наредба. В момента имало почетни консули, които ползвали червени номера на по 4-5 коли.

Бизнесмените, каквито са повечето от почетните консули на чужди държави у нас, вече няма да могат да ползват офисите си като дипломатически мисии, предвижда пък друга наредба, която ще бъде подписана от Митов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Консулските дела ще трябва да се извършват в отделно помещение, предвиждат текстовете в нея. Ако не могат да наемат отделен офис, почетните консули ще трябва поне да обособят отделна стая, която да служи за консулство и в нея да се съхраняват дипломатическите книжа.

Тази промяна се прави заради освобождаването от ДДС на стоки и услуги, които се ползват за дипломатически нужди. Според българското правителство сегашният режим давал възможност бизнесмените да искат възстановяване на данъка за стоки и услуги, които реално не се ползвали от почетния консул за дипломатически нужди, а за собствения му бизнес.

64 са в момента българите, които са почетни консули на чужди държави според списък на МВнР. Сред тях са известни бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Саша Безуханова, Цветелина Бориславова и пр.

Последвайте канала на

Novini.bg
1684 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
коко

2016.03.23 | 19:27

2
МНОГО МАФИОТИИИИ - И НИКОЙ НЕ ГИ РАЗСЛЕДВА.
Без име

2016.03.23 | 19:27

1
И за какво са ни тези почетни консули? Какво са свършили за България, освен да я компрометират с поведението си?!?

Добави коментар

Водещи новини