Митов: Не могат да се правят изключения за отпадането на визите, за която и да било държава

  • 14 март 2016 18:45

  • 3607
  • 5
Митов: Не могат да се правят изключения за отпадането на визите, за която и да било държава
© Булфото (архив)

Всяка държава, която иска да постигне визова либерализация, трябва да изпълни 72 условия. Не могат да се правят изключения за която и да било държава, при каквито и да било обстоятелства.

Това заяви министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС, предаде БТА. По неговите думи би било добре сключването на споразумение между ЕС и Турция да се състои, защото това би означавало връщане на контрола по външните граници. Надявам се да се стигне до сделка, а какви ще бъдат нейните параметри, е съвсем друга тема, добави той по повод предстоящото тази седмица заседание на Европейския съвет. Срещаме разбиране по нашите предложения, всички институции, от които зависи подкрепата за позицията, изразена в писмото на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, са уведомени, посочи Митов.

Министърът съобщи, че е запознал днес върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини с настояването на България споразумението с Турция да включва опазването на границата с нашата страна, както и отпадането на визовия режим за турски граждани, "ако изобщо се стигне до това", да бъде обвързано със спазването на споразумението за реадмисия между ЕС и Анкара. По неговите думи е необходимо въпросът с визите да бъде обвързан със срок за наблюдение и установяване на прилагането на споразумението за обратно приемане от Турция не незаконно проникналите в ЕС от нейна територия мигранти.

Гледаме с реалистичен оптимизъм на това, че нашите предложения ще бъдат отразени във финалното споразумение, заяви Митов. Той отбеляза със задоволство, че в днешното писмо на Могерини до европейските външни министри ясно е посочено, че се работи по българското настояване за връщане на незаконните и икономическите мигранти в страните, от които произхождат. Надяваме се на решение на Европейския съвет и това да стане европейска политика, а не само задължение и отговорност на отделните държави, добави министърът.

Той съобщи, че по въпроса за отношенията на ЕС с Русия е била подчертана необходимостта от запазването на единството в позицията на държавите от Общността. По думите на министъра изискването за спазването на споразуменията от Минск е условие, от което няма как да се отстъпи. Трябва да се държи вратата отворена за определени теми, по които може да се разговаря с Русия, за да се решават глобални въпроси, в рамките на възможното, отбеляза Митов. Министърът посочи за пример теми като Иран, Сирия, Либия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3607 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.03.15 | 22:45

3
Ти,за коя по-точно държава работиш бе,Митов?
аз

2016.03.15 | 22:45

5
Кое точно не ви харесва в изказването му? Че иска изпълнението на условията за визова либерализация?! Че иска обвързване на изпълнението на определени условия в споразумението с Турция?! Че иска единство на държавите от ЕС?! Мисля, че е НАПЪЛНО ЯСНО, че всичко това е в интерес на БЪЛГАРИЯ! Може на турското и руско правителства да не им е много кеф - но в ЕС си има правила! И не могат да се нарушават само защото на някой му е скимнало, че трябва да прати войски някъде.
Митов

2016.03.15 | 22:45

4
За Кравария, ама и на Турция не отказвам...

2016.03.15 | 15:52

2
Бе тая много решителна, бе! Хем къдрава, хем решителна! Аферим, чок гюзел ханъм!

2016.03.15 | 10:36

1
BIKO s ERDOGAN vaorajavat isliamistite . absoliotno sam prav.

Добави коментар

Водещи новини