Парламентът прие Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (видео)

  • 12 март 2016 10:46

  • 1254
  • 0
Парламентът прие Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (видео)
©

Парламентът е домакин на заседание на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

Според Диана Йорданова, председателят на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика”, която откри заседанието, това че присъстват толкова много на брой делегации е доказателство за сериозността и отговорността, с която се приема задачата на комисията и на асамблеята, която все повече се утвърждава като действащ, работещ фактор за сътрудничеството в региона.

„Темата, по която работи настоящата комисия безспорно е от огромно значение за региона и за Европа като цяло. За това говори фактът, че в приноса за доклада участваха голям брой национални парламенти”, посочи Йорданова. Тя изтъкна, че работата на комисията на асамблеята се следи с голям интерес и внимание от редица международни организации и европейски институции. По думи на Диана Йорданова вече има не малко категорични сигнали за значението на асамблеята като водещ политически фактор в региона от страна на тези институции и организации

От друга страна директорът на Дирекция „Национална транспортна инфраструктура” в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Савов прочете приветствие от министъра на транспорта Ивайло Московски. В писменото приветствие се откроиха някои от най-важните транспортни политики в България.

Първи приоритет, според Московски е модернизиране на транспортната инфраструктура и постигане на европейско ниво на транспортната мрежа. „Това е най-важната цел на страните от нашия регион. България отдава много голямо значение на европейските коридори”,пише Московски. Той информира, че страната ни изготвя транспортна стратегия, в която транспортните приоритети ще бъдат ревизирани. „Изработването на транспортните стратегии е нещо, на което всички страни в ЕС трябва да отделят внимание и да работят по тях. Общите ни усилия за трансгранични проекти в транспорта ще привлекат повече финансиране”, посочва още транспортният министър.

На заседанието на комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) се очаква да бъде обсъден и приет съвместен доклад на тема „Подобряване на инфраструктурата в Югоизточна Европа - ускоряване на приоритетните проекти”.

В документа се акцентира върху важната роля на транспорта в осигуряване на устойчиво развитие, както и върху възможностите той да се развива и усъвършенства в съответствие с новите предизвикателства на базата на съвременните концепции за сътрудничество между страните от ПСЮИЕ, за да се създаде високо ефективна регионална транспортна система, съчетаваща национални транспортни програми с развитието на плановете за пан-европейски транспортни коридори.

За втора поредна година българският парламент е домакин на заседанието на комисията „Икономика, инфраструктура и енергетика”. То е в рамките на едногодишното българско председателство на ПА на ПСЮИЕ и в него ще участват представители на 10 парламента от региона.

Последвайте канала на

Калина Христова
1254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини