Спипаха трима телефонни измамници при спецакция

  • 09 март 2016 17:07

  • 1739
  • 3
Спипаха трима телефонни измамници при спецакция
© Булфото

Двама мъже и жена – извършители на телефонни измами, са задържани при съвместна полицейска операция на служители от ОДМВР- Пловдив и Велико Търново, реализирана под ръководството на ГД ”Национална полиция”.

Задържани са К.Н. /26 г./ от гр. Горна Оряховица, 31-годишната му съгражданка Г.Д. и В.В. /29 г./ от Троян. И тримата са криминално проявени, регистрирани за кражби, грабежи, ползване на неистински документи, опити за имотни измами и др., двамата мъже са осъждани. 26-годишният е осъждан десет пъти за различни престъпления.

До момента е установено, че на 29 февруари е бил направен опит за измама на 73-годишна жителка на Карлово. Същия ден непозната жена й се е обадила по телефона с новината, че племенницата й, която живее в Испания, е изпратила колет с документи и 40 000 евро. Двете се разговорили, възрастната жена си признала, че държи 5000 лева в банка. След като непознатата й обяснила, че тези пари ще й стигнат, за да «освободи» пратката, тя се отправила към финансовия офис, за да ги изтегли и предаде. За щастие служители на РУ- Карлово осуетили предаването на сумата.

На 8 март, под ръководството на Районна прокуратура-Карлово, е проведена акцията на МВР, при която тримата са задържани като съпричастни към опита за измама. В момента се изяснява ролята на всеки от тях в извършеното престъпление. Установява се съпричастността им и към други измами на възрастни хора, извършени по телефона на територията на страната.

Днес с постановление на наблюдаващия прокурор в ареста за срок от 72 часа са задържани В. В. и К. К. На Г. М. е наложена мярка за неотклонение „подписка“.При претърсвания в помещения, ползвани от тримата обвиняеми, са иззети телефонни апарати и сим карти, една от които е използвана за извършване на опита за измама. Тримата обвиняеми са разпитани пред съдия.

Под ръководството на Районна прокуратура-Карлово се извършват процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначени са експертизи и др.

Установено е, че същата група е извършила телефонна измама и на 6 март т.г. Тяхна жертва бил 78-годишен мъж от с. Драгичево. При предаването на сумата от 2850 лева криминалисти задържали двама куриери на фактическите извършители на престъплението - Т.Т./26 г./ от гр. Радомир, криминално проявен, регистриран за кражби, осъждан, и съгражданинът му М.К. /21 г./, криминално проявен, регистриран за подобни престъпления.

Това е една от типичните схеми, прилагани от измамниците. Позвънява се на случайно избрани телефонни номера. Под предлог за освобождаване на колетни пратки, закупуване на климатици или възникнала авария на елекропреносната мрежа, при която е пострадал близък/роднина се искат от потърпевшите парични суми в различни размери. Отново напомняме на хората да не се доверяват на непознати и по никакъв повод да не дават пари на ръка. При всяко съмнение, че може да става дума за измама, да подават своевременно сигнали в полицията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1739 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.03.10 | 09:29

3
Осъждани 9 пъти, не са в затвора. Кък стават тези фокуси? И пак сигурно са сигани, но това го укриват от публиката.

2016.03.09 | 22:22

2
тия са за разпорване
tsa

2016.03.09 | 21:15

1
kkk

Добави коментар

Водещи новини