Рашидов търси мениджър, който да управлява ансамбъл "Филип Кутев"

  • 09 март 2016 13:45

  • 1255
  • 0
Рашидов търси мениджър, който да управлява ансамбъл "Филип Кутев"
© Булфото

Ще търся мениджър, който да управлява танцовия ансамбъл "Филип Кутев", заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Няма да увеличавам заплатите в ансамбъла. Те получават голяма субсидия - по шест лева за всеки един лев продаден билет. Това е прекрасен ансамбъл, но трябва да изнася концерти и да има зрители. Сцената на ансамбъла е целият свят и цяла България и те трябва да пътуват. Ансамбъл "Българе" и ансамбълът на Нешка Робева не искат нищо от държавата, а изнасят концерти навсякъде, каза той.

Държавните театри и ансамбли като "Филип Кутев" се издържат от нашите данъци. Ансамбълът работи при много добри условия, кабинетът на директорката /Елена Кутева/ е два пъти по-голям от моя, гримьорните и помещенията за инструменти са им прекрасни, а залата за репетиции е акустична, каза Рашидов, цитиран от БТА.

Имаме драма с мениджърите на всички културни институти, каза министърът. Да си мениджър и да управляваш театър или ансамбъл няма нищо общо с това да имаш художествено образование. За да си министър на културата не ти трябва да си голям художник, трябва да имаш отношение към културата и да я обичаш. Това е чиновническа работа и трябва да правиш така, че хората да са щастливи, каза Рашидов.

"Духовният продукт се продава, останалото е художествена самодейност. Българските творци трябва да разберат, че от това трябва да си изкарват хляба. Защо да има театър, ако няма кой да гледа. Театър има, защото хората имат нужда от театър", каза Рашидов. "Защо аз да правя скулптури, като няма кой да ги купи. Няма да мога да платя на леяра", добави той.

Последвайте канала на

1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини