Найденов: Не продаваме земя на чужденци!

  • 18 ноември 2011 15:18

  • 1264
  • 0
Найденов: Не продаваме земя на чужденци!
© Булфото

Категорично никога не е стоял въпросът за продаване на земя на чужденци. Това каза в кулоарите на парламента министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

Тъй като г-н Сидеров каза, че съм казал в Израел, че ще продаваме земя на израелци – категорично такова нещо не е казано, заяви Найденов. По думите му – на посещението в Израел и след това при посещението на представители на израелския кабинет тук, е обмисляна възможност за съвместно държавно предприятие, в което да се използват израелски технологии и инвестиции на българска земя. Никога не е стоял въпросът за продаване на земя на чужденци – израелци, саудитци, йорданци или каквито и да е. Категорично”, заяви министър Найденов.

Вчера имаше китайска делегация в България, водена от зам.-министъра на земеделието и директор на тяхно държавно предприятие. „Те направиха първата инвестиция в България. Бяхме при премиера Борисов, след това в най-бедната видинска община Бойница, където стартира тази инвестиция за 10 милиона евро. Те са арендовали 20 хиляди декара и инвестират там 10 милиона евро, но от арендоване и закупуване на земята. Те са направили тази инвестиция и обработват тази земя, но я арендоват и никой няма право и съгласно сега действащото законодателство да купува земя, ако не е български гражданин (за българските граждани е регламентирано – само и единствено чрез поименни компенсаторни бонове на търг). В контекста на въпроса, който зададе г-н Сидеров – няма основания за безпокойство”, заяви той.

На въпрос дали има вероятност да се извадят от МЗХ „Напоителни системи”, Найденов посочи: „Обсъждаме този вариант, тъй като се прави единна водна стратегия на страната с участието на няколко министри, под ръководството на министър Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко. Там е и регионалният министър, там е и министърът на енергетиката. „И моята идея е била, че както има Национална енергийна стратегия, така трябва да има и Национална водна стратегия. Дали не е по-добрият вариант всичките водни ресурси на страната да се управляват от единна структура? Лично моето мнение е – да, защото по този начин този ресурс ще се използва по-рационално”, каза министър Найденов.

Последвайте канала на

1264 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини