Започна двудневна конференция на началника на отбраната

  • 16 февруари 2016 13:18

  • 905
  • 0
Започна двудневна конференция на началника на отбраната
© Novini.bg

В София бе открита годишната конференция на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Двудневното събитие, което се провежда в Министерството на отбраната, е на тема „Подготовка на Въоръжените сили на Република България за противодействие на хибриден тип война в контекста на „Стратегията за ролята на НАТО при противодействие на хибриден тип война“.

„Размитата граница между мира и войната при хибридните заплахи е най-опасното предизвикателство пред държавите, особено в областите на сигурността и отбраната и изисква поддържане и развитие на адекватни на динамично променящата се стратегическа среда способности и синергия в усилията на национално и международно ниво“, посочи при откриването на конференцията началникът на отбраната.

Той отбеляза необходимостта от тясно взаимодействие между военните и гражданските структури за гарантиране на националната сигурност, приноса на страната ни към колективната отбрана на Алианса и към процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

В конференцията участват министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., заместник-министрите на отбраната, висшият команден състав на Българската армия, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, депутати, както и представители на други министерства и НАТО.

Пред участниците в конференцията министър Ненчев очерта приоритетите в сектора „Отбрана“ за 2016 г. Сред тях той открои изготвянето на национална „Стратегия за противодействие на хибридния модел на водене на война“, както и План за нейното изпълнение. Той посочи още, че трябва да се установи в най-кратки срокове ефективно действаща система за управление на кризи на национално ниво, като за целта министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще извършат преглед на законодателството и ще изготвят концепции и проект на Закон за управление на кризи.

През 2016 г. ще се работи за развитието на отбранителните способности в изпълнение на приетите стратегически документи с хоризонт 2020 г., като усилията ще бъдат насочени към своевременното разработване на проектите за модернизация при прозрачно, целесъобразно и законосъобразно разходване на ресурсите, отбеляза още министър Ненчев.

През втория работен ден на конференцията, на 17 февруари, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще изнесе анализ на резултатите от подготовката на въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2015 г.

Последвайте канала на

905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини