Ивайло Калфин: Рисково е да се правят промени в Лисабонския договор

  • 17 ноември 2011 13:42

  • 694
  • 0
Ивайло Калфин: Рисково е да се правят промени в Лисабонския договор
© Булфото

Евентуална промяна на Лисабонския договор е много рискова, ще отнеме много време и няма да оздрави икономиката.

Това каза в интервю за предаването "Европа сега" евродепутатът от групата на социалистите и демократите Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Той коментира лансираните и от германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и от френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в промени в договора, които са насочени към създаването на един по-малък съюз от държави в рамките на Европейския съюз. Калфин не смята, че икономическата криза застрашава съществуването на европейската общност. Според него под въпрос е по-скоро бъдещето на еврозоната.

"Вчера в дебата в ЕП една колежка много правилно говореше за пакта "Меркузи" - между Меркел и Саркози. Те двамата се срещат действително доста често и се опитват да определят начина, по който след това се взимат европейските решения", отбеляза Калфин. Според когото този подход не винаги прави съпричастни останалите страни-членки.

Калфин напомни, че миналата седмица Християндемократическата партия на Меркел на свой партиен форум е предложила няколко промени в договора за Европейския съюз. Теза, спомената и от френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в. "Тези промени са насочени именно към създаването на един по-малък съюз в рамките на ЕС със своите структури и своите механизми, който е именно съюзът на страните от еврозоната", отбеляза Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Според него обаче това са по-скоро политически заклинания.

Промяната в договора, ако изобщо се вземе решение да се тръгне в тази посока, означава месеци и години нестабилност и неяснота в Европа, категоричен е Калфин. "Страни като Австрия вече заявиха, че следваща промяна в Лисабонския договор ще мине през референдум, а някъде тези референдуми може да не са успешни и Европа би влязла в посока, която не е добра", допълни той.

Вместо да се прави това, според Калфин, трябва да се използва сегашният договор и да се решават с него въпросите, защото даже и да се случи тази промяна, тя освен, че ще отнеме много време, в нея се криели и много рискове. "Това хвърля Европа в една битка, която не е за заздравяване на икономиката, а за политическа промяна на договорите - не е това полето на битката, която трябва да се води в момента", обобщи евродепутатът.

Не съм песимист за Европа - ЕС ще се запази, в него има изключително много интереси, много ползи за страните, които членуват в него, подчерта Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. По думите му обаче рисковете са свързани с еврозоната и единната валута. „Сега се вижда, че тя работеше добре в период на икономически растеж, но в период на криза не работи добре. Най-после европейските лидери стигнаха до обяснението за това, че страни с различна икономика трудно могат да бъдат управлявани с една монетарна политика, при положение че имат и различни фискални политики. Все пак Калфин смята, че еврозоната ще съумее да се запази.

В период на кризи по думите на Калфин обикновено в Европа са се случвали две неща - единият изход бил по-голяма интеграция. Според него правилният път е да се търсят много повече отговорности на ЕС и да има прехвърляне към него на национални политики. "Ако това не се случи, а ме е страх, че ги няма лидерите в Европа, които да поведат страните си и да го направят, по-скоро интеграцията ще се върне назад", коментира още евродепутатът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини