Кюмюрджиев: Съседни държави няма как да пазят въздушното ни пространство (видео)

  • 09 февруари 2016 08:09

  • 1674
  • 1
Кюмюрджиев: Съседни държави няма как да пазят въздушното ни пространство (видео)
©

12 години след влизането ни в НАТО отново се поставя въпросът дали да сме част от от пакта. България трябва да охранява въздушното пространство на алианса, а то включва това на всички страни членки на съюза. Това наложи едно решение за засилване на споделената охрана на страните в НАТО. Единствената страна, която не беше част от „Еърполисинга“, бе България, каза зам.военният министър Димитър Кюмюрджиев.

Ние ще защитаваме - „Еърполисинг“ - цялото въздушно пространство на всички държави членки на НАТО. Всичко е въпрос на способности, има държави, които имат много по-добри способности от нашите съседи. Еърполисинг е операция на НАТО, а не на ЕС. Гарантирам, че преговорите, които водим за защита на нашето въздушно пространство, няма да се водят със съседини нам държави, защото те нямат тази възможност, каза зам.министърът.

България има изтребителна авиация, ние не сме прибалтийска държава. Сумата, която ще заплащаме за еърполисинг, няма да е като тяхната. Народното събрание ще прецени дали договорът за еърполисинг е изгоден за държавата, допълни Кюмюрджиев .

В момента се осигурява инвестиционен проект за закупуването на нов самолет. След това ще се премине към преговори, убеден съм ,че до края на годината ще имаме такъв договор, категоричен е зам. министърът.

Забелязвам желание на младите хора за защита на отечеството, но има конституционна пречка за връщането на казармата. Донаборната служба е ликвидирана. Съгласен съм, че младият човек трябва да има достойнство и уважение към родината, заключи Кюмюрджиев .

Последвайте канала на

1674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.09 | 21:53

1
Кого заблуждавате ?Османски самолети вече пазят д-то ви !Остава само да се подмиете !

Добави коментар

Водещи новини