Проф. Тодор Танев: Всеки в България разбира от образование повече от самите експерти

  • 29 януари 2016 18:34

  • 2866
  • 7
Проф. Тодор Танев: Всеки в България разбира от образование повече от самите експерти
©

Аз няма да си подавам оставката, ако не ми е поискана. Ритуални танци на самоубийство няма да направя. Очаквам мъжки разговор с премиера. Не, че ми се остава на поста, но има правила и аз като професор, ги следвам. Това каза проф. Тодор Танев в предаването "Още от деня" по БНТ.
Трябва да имам мъжки разговор, след всичко, което съм направил, добави той.

Проф. Танев посочи, че няма аргументи, за да подава оставка. „Искам да ми кажат техните аргументи за искането на оставката ми. Ако имат аргументи, те да внесат оставката ми в парламента в понеделник“.

„Аз съм първият министър, който позволява на бизнеса да влезе в образованието“, добави Танев, имайки предвид професионалните колежи.

На въпрос дали е бил изненадан от решението на премиера, Тодор Танев каза: „Мислите ли, че аз като политолог съм изненадан, че ми е поискана оставката. Още от втория-третия ден започнаха атаките срещу мен, аз бях поставен в окопна позиция и бях сам срещу всички“.
Проф. Танев отново подчерта, че е бил издигнат от гражданската квота.

Директно от „Раковски 134“ бе включен вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, след като стана ясно, че тя е кандидатурата за нов образователен министър от квотата на РБ. Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 каза: „Благодаря на колегите от Реформаторския блок, че бяха единни в мнението си. За мен това е доказателство, че желанието на Реформаторския блок да се предлагат решения, когато има нужда от такива.“
Професор Танев отказа да коментира номинацията, като посочи че тя е политическа.

„Във всяка една област в министерството за една година направих максимума, това може да се потвърди от социалните партньори, голяма част от гилдията, младите учени, учените, съвета на ректорите и всички, които са добронамерени. Даваме на следващия министъра една добра платформа, по-голямата част от която съм писал аз.“

Професорът коментира и терминът „съжителство“, визиращо турското робство, което предизвика протести. „От 25 г. се дъвче този проблем. Не може за шест дни всичко да се обърне срещу мен. Това беше проект и си остава проект. Той е качен за обсъждане, но не е приет. Имаше широко платени с бюджета обсъждания още преди три години. Същият екип, който е творил това нещо още тогава го е обсъждал. Няма да мине номерът, че ние сме много виновни“, разкри Танев. „За мен може и да е имало робство, както и да съм участвал в правенето на арменската стратегия за национална сигурност. Сред историците се формира термина „владичество“.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се включи по телефона и каза: „Оставката, която беше поискана, беше политически акт. Тя няма да реши проблема. Има два предмета в образованието, които формират националното самосъзнанието и са част от националната сигурност. Това са "Българският език" и "Историята". Прави впечатление, че часовете по тези предмети намаляват. Имаме нужда учениците да се възпитават в родолюбие. Аз как да обясня на моите сънародници, че са избити близките им, това от съжителство ли е? Нека да наричаме нещата с истинските им имена, призова той.“

От думите му стана ясно, че протестът в събота няма да се отмени, а хората ще изразят гражданската си позиция.

„Всеки в България разбира от образование повече от самите експерти. Те роптаят срещу едно предложение, а накрая ще им дойде друго решение“, предупреди Танев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2866 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.02.02 | 12:39

7
Позволяваш на бизнеса да влезе в образованието,защото има 2 милярда за крадене.
111

2016.02.02 | 12:39

6
какво образовани от толкова образовани наистина ли няма един читав педагог който да стане министър на образованието ами трябва Кунева да обикаля всичките министерства кое е следващото и

2016.02.02 | 11:45

5
ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ - НА БЕСИЛКАТА

2016.02.02 | 11:44

4
дърт педал кво може да направи освен да се надупи

2016.01.30 | 23:32

1
Време ви е да научите и други думички господа бавно развиващисе.
Знаеш ли че

2016.02.02 | 11:44

3
Занаят се учи при добър майстор. Любопитно ми е ти при кой майстор си се учил, специализирал ли си някъде, ако - "да" къде, кога и при кого? Ако ми отговориш, ще ти кажа аз кой съм и ти гарантирам, че ще разбереш поне две неща. 1. Че в България има страшно умни хора (за съжаление ти не си от тях). 2. Може да си професор в твоята област, но от образование нищо не разбираш.

2016.02.02 | 11:44

2
Както и да го наричате, за мен си е турско робство.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини