380 000 подписа събра Марешки за референдума

  • 27 януари 2016 13:23

  • 3514
  • 1
380 000 подписа събра Марешки за референдума
© Булфото

Към днешна дата са събрани около 380 000 подписа, съобщи бизнесменът Веселин Марешки, който на пресконференция в БТА посочи мотивите за отделните въпроси в инициирания от него "Референдум 2016".

До 3 февруари те трябва да бъдат предадени. Много е вероятно да минем около 400 000 подписа, каза Марешки и прогнозира, че е възможно да има и много невалидни заради евентуални технически грешки.

Подписката за референдума е инициирана по идея на бизнесмена в началото на ноември миналата година. Предложението за допитване включва пет въпроса - три от които свързани с политическата система, и два - с пазара на горива и с откриването на аптеки.

Марешки каза, че инициативата за референдума е тръгнала от първия въпрос "Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?".

Бизнесменът коментира мненията, че това е непазарно и че пазарът е свободен да решава каква е цената, като посочи, че при определени условия, в явно не съвсем развит пазар, какъвто е българският, това може да доведе до изкривяването му.

И в момента сте свидетели - цената на дизела във Варна е под 1,60 лева, а най-вероятно скоро ще бъде и под 1,50, а в София е около 1,90 лева, каза Марешки. Разликите според него не са от полза на хората и на държавата. Държавата трябва да се намеси не с тежки регулации, а като се сложи горна граница на цените на горивата, над която търговците да не могат да злоупотребяват и да се договорят да продават на по-високи цени, смята Веселин Марешки.

В отговор на въпрос Марешки каза, че до шест месеца планира откриването на бензиностанция в София.

На въпрос за евентуална негова кандидатура за президент, Марешки посочи, би се явил на изборите, ако види слаби и вредни за страната кандидати.

Последвайте канала на

3514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.30 | 11:23

1
айде откривай безиностанции и в София!

Добави коментар

Водещи новини