Плевнелиев: Рано е да се говори за президентски кандидатури (обновена+видео+снимки)

  • 21 януари 2016 10:11

  • 4077
  • 23
Плевнелиев: Рано е да се говори за президентски кандидатури (обновена+видео+снимки)
© Булфото

Измина четвъртата годишнина от мандата. Това бяха напрегнати години за България, Европа и света. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

Рекорден брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема, добави той.

Като президент досега трябваше да се справя с няколко особено големи предизвикателства. Първо - поредица от политически и парламентарни кризи доведоха до сформиране на две служебни правителства. Те изпълниха достойно мисията си. Второ - отстояване и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната, независимо от вътрешната и външна нестабилност. Да държа здраво посоката, въпреки бурите. Трето - истинската, голямата криза в България е свързана не с оставката на едно или друго правителство, а с ниското доверие на гражданите в политиците и институциите. Доверие се гради с честност, изпълнени обещания и принципни позиции, заяви Плевнелиев.

Четвърто - вълна от граждански протести и мобилизирането на огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат техния глас да бъде чут, както на многобройните протести, така и на проведения референдум. Хората се изправиха зад олигархията и задкулисието и пожелаха промяна. Като президент всячески подкрепям активното гражданско общество. Пето предизвикателство - постигане на стабилност в страната, въпреки опасния и неспокоен свят и рекордния брой кризи върху нас. Шесто - въвеждане на дългосрочно планиране в държавата. Постигане на национално съгласие по Национална програма "България 2020", а вече и по приоритетите на "България 2030". Постигане на приемственост в изпълнението на програмата за развитие на България от различните правителства. Седмо - ускоряване на модернизацията на страната, постигане на прогрес и постигане на резултати по националните приоритети, въпреки извънредната нестабилност. Осмо предизвикателство - да бъда истински, независим и надпартиен президент, да бъда полезен на народа, да действам по съвест, посочи държавният глава.

Според Плевнелиев едно "не" на референдума от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство в България, тъй като близо 2 млн. българи, подкрепили електронното гласуване, ще се почувстват непредставени в партийното статукво днес. Отказът от модерните начини на гласуване и неглижирането на волята на народа могат да доведат не само до апатия и деградация на демократичните ценности, но и до упадък на самата държавност, още по-ниско доверие на гражданите и още по-голяма нестабилност, каза Плевнелиев. Той допълни, че ще приветства днешните дебати в парламента и ще се радва, ако резултатът е позитивен, в интерес на демокрацията и пряката демокрация в страната.

Който иска да спечели доверието на гражданите и да играе съществена роля в българската политика занапред, трябва да направи четири прости неща - електронно правителство, справедлива система на правораздаване, повече референдуми и социално отговорна, а не олигархична икономика, заяви държавният глава.

Президентът каза още, че конституционните промени, приети в края на годината са стъпка напред, но са оставили впечатление, че липсва смелост и политическа воля за по-всеобхватна и дълбока реформа в българското правосъдие. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посочи, че предстоящите промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, както и приемането на силно антикорупционно законодателство са възможност да бъдат наваксани пропуснатите възможности. Държавният глава заяви, че ще приветства всяко усилие за задълбочаване на реформата и за ускоряване на действията по нея. Той изтъкна необходимостта да се работи съвместно - политици, граждани и магистрати, за да се постигне независима и ефективна съдебна система, която да върне на гражданите усещането за справедливост.

Днес обединена Европа е в опасност, защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разделение. Европа е отслабена от рекорден брой кризи, които по-скоро регистрира без да успее да наложи устойчиви решения. ...Увеличава се чувството на несигурност и липса на посока, а доверието на гражданите в общия проект намалява. Ако ние европейците не сме обединени, нямаме бъдеще! 2015-та беше година на извънредно напрежение, на грубо нарушаване на правилата на международния ред. Свидетели сме на нови геополитически реалности, както на ниво на напрежение между регионални и глобални сили, невиждано от Втората световна война насам. Провалени държави, замразени конфликти, войни - хибридни и конвенционални, терористични атаки невиждана миграционна вълна, рекорден брой кризи и мигранти и изключителна нестабилност, белязаха 2015 година, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Не с една, а с 11 кризи трябва да се справи днес ЕС, като всяка една от тях трябва ще промени реда в Съюза, посочи държавният глава. Сред тези катаклизми той нареди гръцката, украинската криза, както и терористичната заплаха.

По думите на президента, тероризмът представлява сблъсък между човешката цивилизация и варварството. Тероризмът е заплаха, с която можем да се справим само заедно. Терористите трябва да бъдат победени от международната антитерористична коалиция, на която България е член, но идеологията не може да бъде победена с оръжие.  Идеологията на тероризма може да бъде победена само от образовани общества. Борбата обаче ще отнеме много време, посочи той. Никой в света не се ражда терорист, терористи се създават. Има много млади хора, които нямат перспектива и цели в живота, а радикализмът е само на крачка разстояние, заяви Плевнелиев.

Ще продължавам да действам независимо и по съвест. Вярвам, че моралът, принципите и стратегическото мислене в политиката и в живота са важни. Не търся медиен комфорт, свикнах с ежедневните и много често безпринципни атаки срещу мен. Ще продължа да отстоявам националния интерес, модернизацията и европейското развитие на България. Гледам напред, завърши изявлението си президентът.

Попитан дали ще се кандидатира за втори президентски мандат, Плевнелиев заяви, че е твърдо рано за отговор на този въпрос.

Президентът посочи, че всеки, който си мисли, че ще води десет месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено за народа, със сигурност ще бъде наказан от народа. Според държавния глава ранното започване на дебатите по президентските избори ще промени истинския дневен ред на обществото днес - той не е партийните калкулации и кандидатури за предстоящите президентски избори, а голямата тема за справедливостта. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното каза, че очаква до лятото да има отговорни действия, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство, на отдавна чаканите смислени действия и реформи в българските прокуратура и съд. "Това очаквам аз, това очаква и народът. Наесен ще дойде времето да се правят и президентски избори. Ако цялата година обаче се заминаваме само с президентски избори, ще разочароваме гражданите", заяви Плевнелиев.

Държавният глава каза, че е разочарован от изненадващата смяна на представляващия Висшия съдебен съвет Соня Найденова с Димитър Узунов. Демонстрираният вчера подход постави въпроса дали целта е да има или да няма съдебна реформа въобще. От едната страна е задкулисният подход, от другата страна стоят публични и добре обосновани тези. Надявам се, че във Висшия съдебен съвет добрите принципи на управление ще бъдат спазвани, и то пред очите на целия народ, подчерта държавният глава.

Президентът не взема и не трябва да взема решения, нито да бъде информиран в подробности за дейността на комисията, която се произнася кой политик или държавник да бъде охраняван от Националната служба за охрана. В отговор на журналистически въпрос за снемането ан охраната на Лютви Местан президентът припомни, че още през 2012 г. Консултативният съвет за национална сигурност е постигнал съгласие по законодателната рамка за сектор „Сигурност“, включително за изработването на Закон за Националната служба за охрана. „НСО е длъжна да документира всяко решение и да работи по ясни правила, включително за дейността на комисията, която взема решенията за охрана на българските държавници“, посочи президентът и допълни, че след влизането в сила на Закона за НСО комисията е заседавала многократно. „Комисията е длъжна да вземе отговорни и аргументирани решения. НСО обаче няма аналитично звено, каквито имат ДАНС и МВР. Затова има закон и правила, които трябва да се спазват. Отговорността за назначаването и отпадането на охраната - не по телефона и аргументирано и с ясни документи от страна на отговорните служби - е на началника на НСО“, поясни президентът. „Във всеки един момент, в който получа доказателства, че се е работило извън правилата и процедурите, ще бъда безкомпромисен“, категоричен бе Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Той изтъкна категоричните си позиции по отношение на досиетата „КТБ“, както и реакцията си срещу опита за назначаване на Венета Марковска за член на Конституционния съд в края на 2012 година, а също така откритата си и принципна реакция по украинската криза и по кибератаките срещу българските институции през октомври 2015 година. „Това бяха задкулисни действия срещу законността. Понякога се чувствам сам в тези свои действия. След като български политици говорят толкова много за върховенство на закона, имат ли смелостта да посочат кой нарушава принципа на върховенство на закона. Кой друг взе отношение по кибератаките срещу българската държавност, след като всички, които присъстваха на КСНС, чуха доклада на ДАНС. Защо мълчат те и кой говори“, попита държавният глава. „В интерес на българското общество и на държавата ни е да бъдем честни и освен да говорим, добре е да действаме и съм спокоен с действията си като държавен глава по тази тема“, заяви още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

По отношение на избора на началник на отбраната върховният главнокомандващ Въоръжените сили посочи, че решенията по назначенията на висшия команден състав се вземат винаги в режим на диалог. „Не се действа по спешност. Най-важна е професионалната основа и ценностните качества на началника на отбраната. Като държавен глава съм задал ясно посоката за интеграция и за повишаване на съвместимостта с партньорите. Същевременно когато Министерството на отбраната и правителството вземат решения, очаквам принципни позиции и ангажименти дали началникът на отбраната ще работи в тази посока. Аз съм партньор в този процес“, каза президентът.

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че политиците трябва да отговорят на въпроса каква част от хората у нас са в бедност и са лишени от здравни услуги. Политическите елити в момента не са в състояние да създават социални модели, при които има върховенство на правото, при които има утвърждаване на ценности. Всички елити, които създаваха социални отдушници, пропити от корупция, просто трябва да си отидат и на тяхно място да дойдат, такива, които да създават успешни социални модели. Такива модели са гаранция за благосъстоянието на нацията. Нужен ни е план нацията, план на народа, план за това какво се случва с 90% от населението, което е бедно и няма достъп до здравни услуги, подчерта Попова.

Една управленска стабилност не стига, необходима ни е национална доктрина. Попова коментира, че оценява желанието на министър-председателя Бойко Борисов за стабилност в управлението, но това не е достатъчно. По думите й премиерът го знаел и затова е притеснен. По думите й, стабилността означава не само стабилност в управлението, но и у хората. Тя призова да не „пътуваме в розови облаци" и да не си създаваме илюзорни представи за стабилност.

Попова каза още, че е необходима национална доктрина с националните интереси на страната. Тя добави, че трябва да се спре с говоренето за "прословутите евроатлантически ценности".

В отговор на въпрос тя заяви, че не е мислила за възможността да се кандидатира за президент.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4077 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2016.01.25 | 15:49

23
На тази снимки изглежда точно като някъв евтин тревоман от циганския квартал

2016.01.21 | 22:44

4
ми тоя си е такъв,но не от Факултето,а от Гоце Делчевския цигански квартал - не знам как и викат на тая махала по Гоце-Делчевско

2016.01.25 | 15:49

22
Държи здраво оная работа на Рапон-Бей по средата.
баба гицка

2016.01.25 | 15:49

20
БРАВО Г-Н ПРЕЗИДЕНТ - могат само да ти завиждат червените боклуци
мда

2016.01.25 | 15:49

21
е той сам не може да си завижда

2016.01.25 | 15:49

19
Г-н Президент, Вие сте тумор на държавата и трябва не бъдете отстранени оперативно.
ШИБАМ ИРЛАНДСКИ ПАСТИРКИ

2016.01.25 | 15:49

18
ТОЯ ПРОТИВЕН И ЛИГАВ ПЕДЕ*АС,МОЖЕ ДА ДЪРЖИ САМО НЯКОЙ НАДЪРВЕН И ОБРЯЗАН К** НА МЛАД АФРИКАНСКИ БЕЖАНЕЦ
СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ Е ТАЯ МАРИОНЕТКА НА САЩ !

2016.01.25 | 15:49

17
СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ Е ТАЯ МАРИОНЕТКА НА САЩ !

2016.01.25 | 15:49

16
защо ли го търпим тоя изрод още

2016.01.25 | 15:49

15
МУХЪЛ...

2016.01.25 | 15:49

14
orafliak

2016.01.25 | 15:49

13
за Президент на клозет не ставаш пастирке сбъркана

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини