Емил Райков: Общинското здравеопазване е под прицела на управляващите

  • 26 януари 2016 08:08

  • 1566
  • 0
Емил Райков: Общинското здравеопазване е под прицела на управляващите
©

Не е важно какво не ни харесва на нас като опозиция, а това с което не е съгласен българският народ в здравеопазването ни. Ние сигнализираме срещу бомбите, които се прилагат в здравеопазването ни. В момента се създаде огромен нормативен хаос, каза депутатът от БСП Емил Райков в ефира на БНТ.

Трябваше от 1 януари да е факт националната здравна карта, това не се случва, алармира социалистът. Под прицел се оказа общинското здравеопазване, категоричен е той.

Ако бяхте толкова загрижени щяхте да внесете поне един законопроект, контрира му зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Ние спряхме изтичането на млади лекари, категоричен е той. Има много несъстоятелни доводи на опозицията, скоро ние ще разкажем всичко и ще се изясни. Не ни е ясно защо БСП кляка на ДПС, каза Шарков. Мисля, че това което направихме за една година не може да реши толкова бързо проблемите и забатачването в здравеопазването ни.

Лекари сигнализираха за проблемите, пред които са изправени и прословутото разделяне на пакетите на два. Лекарите ще са на фронта като трябва да съобщават на пациентите кой ще чака, каза социалистът Райков.

Само три клинични пътеки ще са в допълнителното здравно осигуряване. Листите на чакащите е понятие, което е въведено през 2007 г. При липса на капацитет в лечебните заведения ще бъдат въвеждани те. Ние позволяваме да се планира лечението на пациент, категоричен е зам.-министърът. В случаите, при които няма спешност ще има планов прием, което ще доведе до това пациентът да знае точния ден и час, за да може да си планира времето. Изработването на основен и допълнителен пакет е правено с национални консултанти и бордовете на българския лекарски съюз, допълва д-р Шарков.

Имаме сриване на солидарния здравен прием в страната. Искаме да предупредим хората какво се задава, искаме да предупредим хаоса, който се задава, каза социалистът. Не плашете хората с апокалипсиси, контрира му министърът.

Всичко около ваксините е изяснено, категоричен е д-р Шарков. Помолихме съседните ни страни от ЕС за помощ, но те не можаха да ни я дадат. Така ние се обърнахме към френския завод в Турция и получихме ваксини, които се дават на турските деца, допълни той.

Последвайте канала на

1566 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини