Михаил Миков: Конгресът на БСП ще се проведе на 7 и 8 май в НДК (видео)

  • 23 януари 2016 16:39

  • 1854
  • 11
Михаил Миков: Конгресът на БСП ще се проведе на 7 и 8 май в НДК (видео)
©

Националният съвет на БСП взе решение Конгресът на партията да се проведе на  7-ми и 8-ми май в София, в НДК. Това обяви пред медиите лидерът на левицата Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

„Основната задача е да изпълним с политическо съдържание предстоящата отчетно-изборна кампания в партията, да се очертае курсът на партията, да се обсъдят сериозно конгресните документи и политическата платформа, защото България има нужда от друга политика”, заяви лидерът на левицата. Той уточни, че е предвидено да има етапно докладване на комисията, която трябва да проследи историята и перспективата пред БСП. Председателят на социалистите разясни и нормата на представителство на форума, а именно  150 социалисти избират 1 делегат на Конгреса. Той припомни, че от началото на февруари започват събранията на основните партийни организации. Миков подчерта, че е приет и план за работа на Националния съвет в периода до Конгреса, защото не бива да се пренебрегва отговорностите в Народното събрание, в Европейския парламент и общинските съвети, където представителите на БСП трябва да отстояват последователна лява и социална политика.

Миков заяви, че дясното управление нанася сериозни поражения върху държавността и 25 години след приемането на Конституцията социалната, правовата, демократичната държава са изложени на много тежки изпитания. По думите му има крах на доверието в институциите и не само в тези на изпълнителната власт, но и към ВСС. Според Миков десните мерки по отношение на управлението на страната създават все по-голямо недоволство в различни обществени групи. Той даде пример със здравеопазването, където февруари по думите му ще влезе в сила нова уредба за доплащането на лекарствата, а април – пакетите със социално значими и други заболявания. „За нас това е много тревожен въпрос и той е израз на дясната политика. Целта е да се намалят средствата, които изплаща здравната каса и да се натоварят включително плащащите здравно осигуряване с допълнително плащане. Това за нас е крайно неприемливо”, категоричен бе лидерът на БСП.

Той определи като положително, че западни политици дават идеи за укрепване на границата между България и Македония, но попита кой плаща цената. „Плащат я българските граждани и българските гранични полицаи. Къде е европейската солидарност? Това са въпросите, за които ние ще настояваме правителството да отстоява в Брюксел”, каза още лидерът на социалистите.

По повод на вота на недоверие Миков коментира, че най-важно е да бъдат оформени мотивите. Според председателя на БСП те ще са определящи и по отношение на присъединяващите се към него. „Подписите нямат значение. Важни са темата и мотивите”, категоричен бе той и допълни, че сега разговорите са на ниво парламентарни групи, неучастващи и неподкрепящи правителството. По думите му след оформяне на мотивите, ще бъде проведено обсъждане и с по-широк кръг, сред който и независими народни представители.

Липсата на социална и икономическа перспектива пред хората все повече ще оказва натиск върху паянтовата конструкция на управляващите. Такава прогноза направи председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. Според него все повече хора ще си дават сметка и ще усещат видимите и невидимите резултати на този начин на управление.  

„Няма как това да не породи неодобрение и недоволство, които ще се разрастват все повече и повече и може да се очаква, че управляващите ще направят всичко възможно, за да понесат колкото се може по-малко от тези негативи”, очаква лидерът на социалистите. Той подчерта, че от БСП, като основна опозиционна сила, зависи тези негативи да стават достояние и разбираеми за по-голяма част от българските граждани.

Дясното управление нанесе големи щети върху многопартийната демокрация у нас, констатира Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. „Размиването на границите между лявото и дясното се превръща в постоянно налаган стереотип от социолози и политолози. Има отчетливи опити от страна на много партии и политици у нас да се размие класическото разграничение между леви и десни партии. Целта е да се елиминира противопоставянето на политически алтернативи, да се превърне политическият процес в технология, а оттам насетне хората да приемат за правилни решенията на партията, която е събрала най-много подкрепа, а не партията, която предлага онези решения, които в най-голяма степен отговарят на вижданията на гражданите, на избирателите”, коментира лидерът на левицата.  

По думите на Миков този процес е постигнал апогей в 43-тото Народно събрание: „Безкритичният начин, по който самонабедилата се за лява АБВ участва в управлението като негов социален коректив, доказва това. Безпринципността, на която се формират най-разнообразни мнозинства за взимането на десни решения, също доказва това. Но най-уродлив вид процесът на превръщане на политиката в технология придоби по време на местните избори миналата есен”. 

В обществото все повече си задават въпроса кой позволи превръщането на авторитета на институциите в нещо средно между зала „Армеец” и празненството на кмета на Галиче - Ценко Чоков, заяви още председателят на БСП. „Накъде върви България и това ли е моделът на демокрация, който трябва да се утвърждава от всички политически партии. Тези тежки въпроси ще търсят своя отговор и ние би трябвало да намираме верните отговори и да ги даваме на хората”, заключи Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

"Продължава небалансираната и неотчитаща националния интерес външна политика на България”, смята лидерът на социалистите. Той подчерта, че външният министър Даниел Митов и президентът Росен Плевнелиев, най-вече, продължават и линията на противопоставяне с Русия, също без да се отчитат интересите на нашата страна.

„Политиката на санкции, за чието преразглеждане вече се обявяват все повече европейски политици и европейски държави, се превърна в самоцел за управляващите, макар и да не се артикулира за вътрешна консумация”, изтъкна Миков, според който България не отчита загубите, които претърпява от санкционния режим между Европейския съюз и Руската федерация. Лидерът на левицата припомни, че преди Нова година ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе предложение за премахване на ограниченията за пътуване, наложени на представителите на законодателните органи, за да се подобри междупарламентарният диалог между Русия и страните-членки на ЕС: „Очакването ни беше, че след като в много европейски страни се поставя този въпрос, ще има едно по-голямо разбиране у нас. Оказа се, че във външната комисия народните представители от управляващото мнозинство още са в клишетата на антируските настроения, вече изоставащи от това, което се случва в Европа”.

България продължава вече няколко години да поддържа сигурност по границите си по шенгенски стандарти, без да ползва облагите от членството в Шенгенското пространство, констатира Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. Според него това положение е обидно за страната ни и поражда претенция за искане на компенсации от Европа: „Защото се оказва, че издръжката на 1 300-километровата шенгенска граница, за която ни хвалят и унгарският премиер, и Дейвид, който посети южната ни граница, и други политици, струва пари на българския данъкоплатец. Този въпрос трябва все по-категорично да се поставя, включително и в европейските институции”, подчерта председателят на БСП. По думите му всяко националноотговорно правителство би защитило националния интерес, като потърси обезщетение за тази несправедливост.

„По отношение на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, България продължава да взима страна, без това да е наложително, а още по-малко – да съответства на националния ни интерес. Нужна е по-голяма предпазливост и дипломатичност, мислейки за мястото на картата, на което се намира нашата страна”, посъветва управляващите лидерът на българската левица.

Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно сподели вижданията си и по отношение на българската кандидатура за генерален секретар на Организацията на обединените нации. По думите му с реални шансове да заеме поста е Ирина Бокова. Според председателя на БСП мълчанието на правителството обрича България на това да изгуби невероятен шанс – да има признание на такава висока позиция в ООН. „Забавената, неизяснена официална позиция, въпреки че има решение на предишното правителство, все повече накърнява възможностите на нашата страна да поеме този престижен пост, който е едно признание за поколения български дипломати”, заяви лидерът на социалистите.   

Последвайте канала на

Novini.bg
1854 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
stoiko

2016.01.25 | 12:22

11
Ne e li malko skapi4ko v NDK,dr. Mikov.

2016.01.24 | 21:59

10
А по време на почивката на конгреса може да отарашите като дедите си , някоя мандра около София !!

2016.01.24 | 21:59

9
Социалната, правовата и демократична държава България са изложени на изпитание именно поради тази Конституция другарю Миков.
gost

2016.01.24 | 21:59

8
Drugarriu Mikov,pak triabva da se nabutvate s pari za statisti,ina4e kakov kongres s 25 4oveka.

2016.01.24 | 21:59

7
На 7-8.05.ще има заблеяло ми е агънце.Миков ще трябва да си ходи той разцепи Б.С.П

2016.01.24 | 10:03

6
Големи разходи бе, Мишуенце -- то наем , то кафе , сандвичи и пр ! А е ясно , че ще те гонят от поста !

2016.01.24 | 10:03

5
Нека да видим, ще има ли промяна в курсът на партията и в какво ще се състой тази промяна.
ДОГАН ГО НАХАКА ЦЕЛИЯ НА воленуглу ПЕРХЕДРОЛА хаха

2016.01.24 | 10:03

4
А ПЕДОФИЛА ЕВСТАТИЕВ ТАМ ЛИ ЩЕ БЪДЕ ИЗБЕРЕТЕ ГО ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ НА БСП
DOGAN OPLODI QLOVATA KURVA BOIKO S TRAVESTIT

2016.01.24 | 10:03

3
DOGAN GO NAXAKA CELIA V PUTKATA NA QLOVATA BOIKOYGLY MINETZIIKATA --xiiiiiiiiiiii---------boikooooooooo kurvooooooooo
QLOVA KURVA BOIKO OGRABI KTB S MESTAN I CACATA

2016.01.24 | 10:03

2
DOGAN GO NAXAKA CELIA V PUTKATA NA QLOVATA BOIKOYGLY MINETZIIKATA --xiiiiiiiiiiii---------boikooooooooo kurvooooooooo

Добави коментар

Водещи новини