АБВ: Ирина Бокова е нашият кандидат за генерален секретар на ООН (обновена+видео)

  • 14 януари 2016 11:11

  • 2367
  • 3
АБВ: Ирина Бокова е нашият кандидат за генерален секретар на ООН (обновена+видео)
©

Ръководството на ООН е стартирала процедурата за номинация на кандидатите за генерален секретар. По принципа на ротацията най-висок шанс е за източноевропейската група. АБВ подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова, каза президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в на пресконференция.

Ирина Бокова има огромен опит, тя е посетила множество държави. Нашата държава може да закъснее ако не представи своя избор в по-бърз срок. Трябва да побързаме и да се обединим около един кандидат, категоричен е Първанов. Ирина Бокова е безспорният фаворит в тази надпревара.

Бокова направи два много силни мандата в ЮНЕСКО. Тя има невероятни качества на дипломат, изграждайки си добри отношения с американци, руснаци, араби и израелци. Нашата подкрепа за кандидатурата е много категорична. Ние апелираме към външно министерство да не протака и да изпрати писмото с кандидатурата. Имаме информация, че някои от българските дипломати се осмеляват да работят против тази кандидатура, алармира Първанов.

Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство може да радикализира поведението на АБВ и да преосмислим своята подкрепа за правителството, допълни президентът.

Ние имаме шансове, но надали някъде по света има кандидат, който да бъде сигурен на 100%. България трябва да участва сериозно в тази кампания, каза Ивайло Калфин. Световните медии започнаха да сравняват възможните кандидати в Източна Европа и убедително г-жа Бокова е водеща. Винаги дипломат е заемал поста генерален секретар на ООН, допълни социалният министър.

Кристалина Георгиева е изключително влиятелна фигура в Европейската комисия и мен би ме изненадало ако тя прояви желание да върви по друга писта тази година, но не е зле да чуем нейното мнение, но всеки тежи на мястото си, смята Калфин.

Въпросът не е обсъждан в правителството, но сме говорили с премиерът, допълниха от АБВ. Надяваме се скоро да имаме отговорът на премиера и външно министерство. Забавянето и двусмислеността се води именно от това ведомство, каза Първанов.

Много се опасявам да не се водят договорки срещу фаворитът Ирина Бокова. Не съм сигурен, че нещата могат да се сведат до задкулистни преговори, допълни Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Всичко трябва д става по публичен начин, за мен е недопустимо други страни с по-малки шансове да събират подкрепа и лоби. Време е да се издигне нашата кандидатура, за да можем и ние да градим такова лоби, категоричен е Първанов.

Консултациите отдавна са свършили и сега е време за водене на кампания. Сега стои въпросът дали България ще има сериозен кандидат или по неясни причини ще реши да изгуби тази битка, каза Калфин.

Ако България не подкрепи Ирина Бокова това ще бъде катастрофа за нашата дипломация, категоричен е президентът. Надали ще имаме втори такъв шанс, не е време да го пропилеем, завърши той.

Последвайте канала на

2367 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СБОГОМ БКП

2016.02.01 | 09:41

3
ЧЕРВЕНИТЕ ГНИДИ ПАК СЕ ПОДКРЕПЯТ ДА СМУЧАТ КРЪВТА НА НАРОДА

2016.02.01 | 09:41

2
i toq pedal e 3a 3atvor 3aedno s tikvata
Цоле винкело

2016.01.18 | 12:01

1
А кой беше Жоре триперо?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини